Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Častni doktorat za Elia Wiesla

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 12. 2014 / 11:22
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Častni doktorat za Elia Wiesla

Preživelemu iz KT in Nobelovemu nagrajencu za mir ga podeljuje Papeška univerza v Krakovu.

Nova čast za Elia Wiesla: 86-letniku, ki je preživel holokavst in je njegove grozote tudi dokumentiral, leta 1986 pa je prejel Nobelovo nagrado za mir, so podelili še častni doktorat Papeške univerze Janeza Pavla II. v poljskem Krakovu. Senat univerze je enoglasno sklenil, da bo Wiesla odlikoval za njegova prizadevanja za zaščito človekovega dostojanstva in za poglobljeno javno razumevanje zločinov holokavsta, kot je v tem tednu poročal švicarski judovski tednik tachles.



V utemeljitvi fakulteta navaja tudi dejstvo, da je Wiesel Poljake spomnil na protinacističnega upornika Jana Karskega (1914-2000) in ožigosal zločin genocida, antisemitizma, nestrpnosti, brezbrižnosti in sovražnosti do tujcev. Kraj in čas podelitve častnega doktorata Wieslu zaenkrat še nista znana, Wiesel pa bo s tem prejel svoj peti častni doktorski naziv.

Leta 1928 v romunskem mestu Sighet rojeni Elie Wiesel je kot mladenič preživel koncentracijski taborišči Auschwitz in Buchenwald. Svoje izkušnje je med drugim zabeležil v knjigi z naslovom »Noč« iz leta 1958. Po vojni je danes v Združenih državah Amerike živeči Wiesel študiral književnost, filozofijo in psihologijo na pariški Sorboni.

Leta 1986 je na predlog nemškega Bundestaga prejel Nobelovo nagrado za mir. S soprogo sta ustanovila Ustanovo Elia Wiesla, ki si prizadeva predvsem za odpravo nestrpnosti in brezbrižnosti med mladimi.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh