Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Če bom kdaj papež, bo Romero svetnik«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 11. 2015 / 09:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Če bom kdaj papež, bo Romero svetnik«

»Če bom kdaj papež, bo Romero svetnik«

Frančišek naj bi že pred izvolitvijo na papeški prestol »navijal« za kanonizacijo umorjenega salvadorskega škofa.

Papež Frančišek naj bi si že pred izvolitvijo na papeški prestol prizadeval za kanonizacijo leta 1980 umorjenega salvadorskega nadškofa Oscarja Romera, je v pogovoru za italijanski časnik La Repubblica dejal Romerov nekdanji tajnik Jesus Delgado Acevedo. Kot je pojasnil, je tedanjega kardinala Jorgeja Maria Bergoglia leta 2007 vprašal, ali bo Romero kdaj razglašen za svetnika; perujski kardinal Alfonso Lopez Trujillo (1935-2008) mu je namreč dejal, da se to ne bo nikoli zgodilo. Bergoglio naj bi na to odgovoril: »Če bom kdaj papež, bom Lopez Trujilla sam poslal v San Salvador, da bo kanoniziral Romera.«



Oscarja Romera Galdameza, od leta 1977 nadškofa v San Salvadorju, je 24. marca 1980 med bogoslužjem v neki bolniški kapeli ustrelil neznanec. Z nenehnim prizadevanjem za pravice ubogih si je nadškof nakopal sovraštvo reakcionarnih krogov. Kot naročnika umora sumijo salvadorsko vojsko; ozadje dejanja v resnici nikoli ni bilo povsem pojasnjeno. Romero je postal ena vodilnih osebnosti teologije osvoboditve.

Kardinal Trujillo, nekdanji predsednik Papeškega sveta za družino, je veljal za enega najvplivnejših nasprotnikov Romerove kanonizacije. Postopek je bil odprt leta 1990 v San Salvadorju, kasneje se je nadaljeval v Vatikanu. Tam je večkrat naletel na različne ovire, ker se je Romero nekaterim pristojnim kot predstavnik teologije osvoboditve zdel »malce sumljiv«. Papež Benedikt XVI. (2005-2013) je postopek decembra 2012 znova odprl. Frančišek je kmalu po svoji izvolitvi marca 2013 poskrbel za pospešitev postopka. V začetku februarja je Romeru priznal mučeništvo, s čimer je odprl prosto pot za beatifikacijo, ki velja za prvo stopnjo kanonizacije.

Frančišek je minuli konec tedna izrekel kritiko Romerovim nasprotnikom. Po smrti je bil salvadorski nadškof deležen blatenja in obtoževanj »tudi s strani bratov duhovnikov in škofov«, kot je papež pojasnil v nagovoru delegaciji iz El Salvadorja, ki jo je v Vatikanu sprejel v avdienco.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh