Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Če imaš lastno zemljo, imaš drugačen čut za narodnost«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 19. 02. 2022 / 10:02
Oznake: Gospodarstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2022 / 10:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Če imaš lastno zemljo, imaš drugačen čut za narodnost«
Ministrica in vodstvo Zadružne kraške banke Trst Gorica. FOTO: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

»Če imaš lastno zemljo, imaš drugačen čut za narodnost«

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je mudila na obisku na Tržaškem in se med drugim srečala z vodstvom Zadružne kraške banke Trst Gorica, Kmečke zveze in Slovenskega deželnega gospodarskega združenja (SDGZ).

Ministrica je petkov dan začela na Opčinah z obiskom Zadružne kraške banke Trst Gorica, ki deluje že 114 let. Jaklitschevo sta sprejela predsednik upravnega odbora banke Adriano Kovačič in generalna direktorica Emanuela Bratos s sodelavci.

Banka posluje tudi v slovenščini

Za banko s 14 poslovalnicami je značilno, da dosledno posluje tudi v slovenskem jeziku, skrbi pa tudi za to, da zaposluje slovenske kadre. »Zelo dragocena je njena pomoč in finančna podpora dejavnostim slovenske skupnosti. Tako financira mnogo dobrodelnih dejavnosti ter sponzorira vrsto dogodkov s področja kulture, izobraževanja, športa, sociale in vere, rekreacije in mladinskega športa,« ocenjujejo na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Na srečanju s Kmečko zvezo. FOTO: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

V Benečiji obudili 100 kmetij

Ministrica se je sestala tudi z vodstvom in predstavniki Kmečke zveze, ki kot stanovska organizacija kmetov s svojo dejavnostjo pokriva celotno obmejno področje od Milj do Kanalske doline. Predsednik Franc Fabec je predstavil stvarnost in izzive, s katerimi se soočajo, pri tem pa izpostavil, kako pomembno je, da ostane zemlja v rokah Slovencev ali, kot je dejal eden izmed udeležencev srečanja, »če imaš lastno zemljo, imaš drugačen čut za narodnost«.

Na obisku kmetije Zidarič, ki se ukvarja s sirarstvom in je primer odlične prakse ter uspešne in tehnološko sodobne kmetije. FOTO: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Čeprav se je skozi leta število kmetij sicer zelo zmanjšalo, verjamejo, da je mogoče kaj spremeniti tudi na tem področju. Zgled je Benečija, kjer jim je v zadnjem obdobju uspelo obuditi kar 100 kmetij. Ministrica je dejala, da se zaveda velikega pomena kmetijstva za ohranitev slovenske narodne skupnosti na tem območju ter se zahvalila Kmečki zvezi za prizadevanje in pomembno opravljeno delo.

V Trstu so govorili o položaju slovenskih podjetnikov v Italiji. FOTO: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Več kot 70 let povezovanja slovenskih podjetnikov v Italiji

V Trstu so Jaklitschevo sprejeli na sedežu Slovenskega deželnega gospodarskega združenja, ki od leta 1946 povezuje in zastopa slovenske podjetnike v Italiji. »Gre za edino stanovsko organizacijo, ki pozna in obvlada dva zakonska sistema, dva jezika in dva kulturna pristopa. Prav zato je njihov servis izrednega pomena tako za slovenske gospodarstvenike iz tamkajšnje manjšine kot tudi iz Slovenije in Italije, ki jih zanima vstop na trg druge države,« poudarjajo v ministričinem uradu.

Nalaganje
Nazaj na vrh