Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čebelarsko društvo Žagar Filip ima nov prapor

Objava: 21. 03. 2024 / 09:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2024 / 11:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Čebelarsko društvo Žagar Filip ima nov prapor
Župnik Poje: »Da se v Sloveniji še cedita mleko in med, so zaslužni kmetje in čebelarji!« FOTO: arhiv Čebelarskega društva Žagar Filip

Čebelarsko društvo Žagar Filip ima nov prapor

Na veselo nedeljo, 10. marca 2024, je bil v Notranjih Goricah v središču Ljubljanskega barja poseben praznik.

Ob bližajočem se 71. Sosedovem dnevu so čebelarke in čebelarji, člani Čebelarskega društva Žagar Filip, ter njihove podpornice in podporniki s slovesnim prevzemom svojega prapora povezali vse sosede: novemu praporu so namreč delali družbo prapori iz čebelarskih društev Ig, Krim in Vrhnika.

Nov prapor je slovesno razvil župan Občine Brezovica, Metod Ropret, ki je med drugim povedal, da je 90 odstotkov pridelkov odvisnih od čebel.

Slovesnost ob prevzemu so obogatili kulturni umetniki Petra Kodba, Ana Žitko in Luka Čamernik, čebelarji pa so ob tej priložnosti prejeli priznanja za okrogle obletnice delovanja v društvu. Program sta povezovali medena kraljica Tadeja Vidmar in njena sestra Andreja, ki sta predstavili tudi zgodovino društva.

Predsednik društva Tomaž Bozovičar je opisal simbole na praporu in izdelavo nove pridobitve. Novi prapor je slovesno razvil župan Občine Brezovica, Metod Ropret, ki je med drugim povedal, da je 90 odstotkov pridelkov odvisnih od čebel. Ob tem je pohvalil delo 11.300 čebelark in čebelarjev; v Sloveniji je od letošnjega februarja tudi sedež Evropske čebelarske zveze.

Novi prapor je blagoslovil župnik in dekan Jože Poje z Brezovice. FOTO: arhiv Čebelarskega društva Žagar Filip

Ob blagoslovu je župnik in dekan Jožef Poje z Brezovice izpostavil pomen čebel in čebelarstva, ki je omenjeno že na začetku Svetega pisma. Po blagoslovu prapora so vsi navzoči prosili za zdravje čebel in ugodne čase tudi v prihodnje. Prireditev je z obiskom obogatil tudi predsednik Društva Medene kraljice Slovenije, g. Branko Bratinščak, z družbo iz Prlekije.

Naj medi!

Nekaj mladih se je slovesnosti udeležilo tudi v skavtski opravi. Srečanje se je zaključilo v sproščenem pogovoru in ob domačih dobrotah in prireditelji dogodka so iskreno hvaležni vsem dobrotnicam in dobrotnikom, ki so pripomogli k uspešnemu druženju. Naj medi!

Video posnetki s prireditve so na voljo na spodnjih povezavah:

Čebelarsko društvo Žagar Filip ima nov prapor 1. del

Čebelarsko društvo Žagar Filip ima nov prapor 2. del

Čebelarsko društvo Žagar Filip ima nov prapor 3. del

Čebelarsko društvo Žagar Filip ima nov prapor 4. del

Čebelarsko društvo Žagar Filip ima nov prapor 5. del

Čebelarsko društvo Žagar Filip ima nov prapor 6. del

Kupi v trgovini

Svet čebel
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh