Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cene pogonskih goriv opolnoči nižje

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 04. 07. 2022 / 13:46
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2022 / 06:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cene pogonskih goriv opolnoči nižje
Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena bo veljala do 18. julija. FOTO: Unsplash

Cene pogonskih goriv opolnoči nižje

Z današnjim dnem so se cene pogonskih goriv zunaj avtocest nekoliko znižale. Cena dizelskega goriva se je znižala za štiri cente na 1,808 evra na liter, za liter 95-oktanskega bencina pa je treba po novem odšteti odšteti 1,723 evra oziroma 3,2 centa manj kot v iztekajočem se 14-dnevnem obdobju. Na avtocestnem križu trgovci cene medtem oblikujejo prosto, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Ceni dizla in 95-oktanskega bencina se izračunavata na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejeta 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, za dizelsko gorivo pa se šteje osnovno dizelsko gorivo brez dodatkov, navaja STA. 

Cene goriv se spreminjajo. FOTO: Pexels

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu trgovci določajo sami 

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih na površinah avtocest in hitrih cest se še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami. A od 24. junija sta v veljavi uredbi, s katerima se država tudi za dizel, ki ga trgovci prodajajo ob avtocestah, začasno odpoveduje prispevkoma za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije. 

Zgodovina najvišjih dovoljenih drobnoprodajnih cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva od začetka ponovne regulacije z dne 21. junij 2022. FOTO: Zajem zaslona/Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Do včeraj je bilo treba na Petrolovih bencinskih servisih ob avtocestah za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,851 evra, za dizel pa 1,895 evra. Na bencinskih servisih OMV Slovenija ob avtocestah liter 95-oktanskega bencina stane 1,944 evra, liter dizla pa 2,024 evra. Aktualne cene na posameznih bencinskih črpalkah si lahko pogledate TUKAJ

Nalaganje
Nazaj na vrh