Zapri
Iskanje

V Sloveniji je zalog goriv dovolj, cene pa višje

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 20. 06. 2022 / 14:27
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2022 / 11:04
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

V Sloveniji je zalog goriv dovolj, cene pa višje

V Sloveniji je zalog goriv dovolj, cene pa višje
Nove cene bodo veljale do 4. julija. FOTO: Pexels
Opolnoči so na bencinskih črpalkah izven avtocest in hitrih cest začele veljati nove cene pogonskih goriv. Kljub povečanem povpraševanju po pogonskih gorivih, zaradi katerega je konec tedna na nekaterih mestih prihajalo do kratkotrajnega pomanjkanja goriv, gospodarski minister zagotavlja, da ima Slovenija dovolj zalog pogonskih goriv, kar zagotavljajo tudi trgovci z naftnimi derivati.

Ob tem je gospodarski minister povedal, da tržni inšpektorji na terenu preverjajo tudi morebitne nepravilnosti pri poslovanju ali zavajanju potrošnikov.

S torkom, ko se je iztekla trenutna ureditev določanja cen pogonskih goriv, bo zunaj avtocest in hitrih cest za liter 95-oktanskega bencina treba odšteti 1,755 evra, za dizel pa 1,848 evra. To je 19,5 oz. 18 centov na liter več kot trenutno. Nove cene bodo veljale do 4. julija. Ob avtocestah so cene še višje, in sicer za od 10 do 20 centov.

»Brez skrbi, da bi kdo ostal brez ali da bi goriv zmanjkalo«

Po besedah ministra Hana »ni nobenih skrbi, da bi kdo ostal brez ali da bi goriv zmanjkalo. To so te dni zagotavljali tudi distributerji in ministrstvo nima nobenih informacij, da bi bilo stanje zaloge goriv v Sloveniji problematično. Gre za povsem komercialna kratkoročna posamična pomanjkanja, ki jih morajo reševati distributerji v okviru svojega poslovnega delovanja.«

Občasna pomanjkanja posledica večjega povpraševanja in ohromljene logistike dostave 

Kot je nadaljeval, gre po informacijah trgovcev s pogonskimi gorivi vzrok za občasno pomanjkanje goriv na nekaterih bencinskih servisih iskati tako v večjem povpraševanju domačih potrošnikov in povečanega tranzita čez Slovenijo kot v sami logistiki dostave, ki je bila ohromljena tudi zaradi prometa. »Gre za običajen pojav tako v Sloveniji kot drugod po svetu, da se pred še posebej pričakovanim povečanjem zvišanjem cen poveča povpraševanje potrošnikov po gorivih.«

Gre za običajen pojav tako v Sloveniji kot drugod po svetu. (Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo)

Na terenu inšpektorji

Kot so zagotovili na ministrstvu, so »na terenu tudi inšpektorji Tržnega inšpektorata, ki po vsej Sloveniji preverjajo spoštovanje trenutno reguliranih cen, prodajo in zaloge, ter ali prihaja do zavajanja potrošnikov. Če se bo izkazalo, da je prihajalo do kršitev zakonodaje, bodo inšpekcijske službe ukrepale.«

Minister Han je komentiral tudi v javnosti večkrat izraženo, po njegovem napačno prepričanje, da lahko država kar sprošča goriva iz državnih rezerv. »Poudarjam, da ima država te rezerve goriv za zares izredne razmere oziroma hude motnje na trgu. Ta situacija čez vikend ne predstavlja takšnih izrednih razmer. Goriv iz blagovnih rezerv v skladu z evropsko in slovensko zakonodajo namreč ne smemo in ne moremo sproščati za cenovna uravnavanja ali kratkotrajne komercialna pomanjkanja goriv.«

Če se bo izkazalo, da je prihajalo do kršitev zakonodaje, bodo inšpekcijske službe ukrepale. (Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo)

Nov režim bo trajal leto dni

Ob polnoči je v veljavo stopil nov režim regulacije cen nekaterih pogonskih goriv, skladno z novo Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov. Na avtocestah in hitrih cestah bo po novem določanje cen goriv sproščeno. »Te bodo oblikovali trgovci oziroma distributerji na podlagi trga. Povsod drugod na cestah v Sloveniji pa bo država regulirala drobnoprodajno ceno. Ta novi režim bo stopil v veljavo danes ob polnoči in bo veljal eno leto.« Ob tem je gospodarski minister še dodal, da se bo cena na bencinskih servisih zunaj avtocest »oblikovala vsakih 14 dni po modelu, določenem v uredbi. Tako, kot je to v preteklosti že bila praksa«.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh