Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S torkom spet delna regulacija cen pogonskih goriv – kje in koliko?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 06. 2022 / 16:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2022 / 17:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
S torkom spet delna regulacija cen pogonskih goriv – kje in koliko?
Cene pogonskih goriv bodo znova delno regulirane. FOTO: Pexels

S torkom spet delna regulacija cen pogonskih goriv – kje in koliko?

Slovenska vlada je na današnji seji obravnavala prvi korak v strategiji soočanja z energetsko in prehrambeno draginjo in se odločila s prihodnjim torkom, 21. junijem, uvesti delno regulacijo cen pogonskih goriv.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil premier Robert Golob, bo s tem datumom po principu »nazaj v prihodnost« uvedla dvojni režim reguliranih marž izven avtocest in sproščenih cen na avtocestah, saj se je, tako Golob, »v zadnjem letu in pol pokazalo, da trg izven avtocest žal ne deluje«, vsi ponudniki imajo ves čas med seboj skoraj identične cene. »Če trg ne deluje, je vrnitev na regulacijo marž trgovcev najbolj smiselna poteza,« je prepričan predsednik vlade.

Dvig za 75 %

V zadnjem letu in pol se je cena nafte s 70 € na tono dvignila za približno 75 % na več kot 120 €, čemur pa maloprodajne cene niso v celoti sledile. V tem obdobju smo imeli, je poudaril Golob, različne režime, od režima povsem sproščenih cen nafte in naftnih derivatov, ki je bil dober za trgovce in manj za potrošnike, do režima, »ki je na silo vpeljal regulacijo maloprodajnih cen, kar je pripeljalo do milijonskih zahtevkov po povrnitvi stroškov«.


Razdelitev bremena

Premier je dejal, da so iskali ravnovesje, kako bi del bremena povišanja cen nafte in naftnih derivatov na globalnih trgih nosil vsak od nas – država, trgovci in tudi potrošniki. »S to uredbo zasledujemo cene, primerljive s Hrvaško, hkrati pa nižje od naše zahodne in severne sosede. Iskali smo tudi ravnovesje, kaj lahko naši potrošniki še prenesejo. Za obdobje naslednjih 12 mesecev smo regulirali marže vsem trgovcem, v obdobju prvih dveh mesecev pa bodo tudi trgovci deležni znižane marže, da bomo lahko fleksibilni v prihodnjem obdobju.«

Kakšne bodo cene?

Kaj dvojni režim od 21. junija dalje pomeni z vidika cen? Po poenostavljenih izračunih na včerajšnji dan bi to pomenilo cene, primerljive s trenutnimi cenami na Hrvaškem izven avtocest, torej okrog 1,8 € na liter za diesel. Tržne cene so višje od 2,1 € na liter, v nekaterih zahodnih državah tudi od 2,2 €. »S takšno rešitvijo se izognemo zahtevkom, ki bi lahko, če ne bi naredili nič, do konca leta znašali tudi do 800 milijonov €. Takega tveganja si ne more privoščiti nobena vlada, zato smo hiteli in je to prvi korak, ostali sledijo,« je napovedal Golob.

Omilitveni ukrepi

Istočasno je vlada sprejela usmeritve za omilitvene ukrepe za konkretne skupine, ki bodo v veljavo stopili s 1. julijem. Šele potem – predvidoma v prvih treh julijskih tednih – bo vlada, kot je napovedal njen predsednik, naslovila tudi elektriko in zemeljski plin. Pri vseh ukrepih bodo, kot obljublja Golob, sledili enakim načelom kot pri naftnih derivatih, torej zlasti predvidljivosti za vse deležnike. »Poskušali smo iskati uravnotežene ukrepe, nekateri deležniki jih bodo sprejeli lažje, drugi malo manj. Ključno se nam zdi odpravljanje negotovosti za kupce, trgovce, državno in državni proračun.«

Nalaganje
Nazaj na vrh