Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obrtniki in AMZS pozdravljajo ponovno regulacijo cen goriv

Za vas pišejo:
M. M., A. R.
Objava: 11. 05. 2022 / 07:38
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.05.2022 / 12:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obrtniki in AMZS pozdravljajo ponovno regulacijo cen goriv
Uredba velja tri mesece, in sicer do vključno 10. avgusta 2022. FOTO: Pexels

Obrtniki in AMZS pozdravljajo ponovno regulacijo cen goriv

Vlada je zaradi pričakovanih motenj na trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen, ki niso sezonska, z uredbo spet določila najvišjo dovoljeno maloprodajno in veleprodajno ceno neosvinčenega 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva. V AMZS in OZS odločitev vlade pozdravljajo.

Najvišja dovoljena maloprodajna cena z davkom za 95-oktanski bencin znaša 1,560 evra za liter, za dizel pa 1,668 evra za liter, najvišja dovoljena veleprodajna cena z davkom za liter bencina pa 1,540 evra za liter in za dizel 1,648 evra za liter.

Uredba nalaga podjetjem, da zaradi ukrepa določitve najvišje dovoljene drobnoprodajne in veleprodajne cene naftnih derivatov, ne smejo prenehati prodajati blaga. Vlada pa bo zato po izteku ukrepa, za čas trajanja ukrepa določila primerno nadomestilo podjetjem, katerim ta ukrep povzroča občutno škodo, so še sporočili z gospodarskega ministrstva.

AMZS pričakuje drugačen model določanja cen

V Obrtno-podjetniški zbornici pozdravljajo odločitev vlade. Predsednik Branko Meh je namreč pred tem izrazil skrb pred domino efektom rasti cen izdelkov in storitev, kar bi lahko sprožilo manjšo kupno moč prebivalstva, zaradi česar bib ili v malem gospodarstvu primorani odpuščati.

Da se je država odzvala na pozive, so zadovoljni tudi v AMZS. Hkrati pričakujejoda bo država pripravila drugačen model določanja cen pogonskih goriv, ki trgovcem ne bo dopuščal izkoriščanja specifične situacije slovenskega trga. »Ta namreč voznikom, v nasprotju s tem, kar je bilo predstavljeno ob njegovi deregulaciji jeseni 2020, ne prinaša več priložnosti za izbiro in ugodnejši nakup goriva, temveč prav nasprotno, kar se je v zadnjih dneh več kot očitno tudi izkazalo,« je dejal predsednik AMZS Andrej Brglez.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh