Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cepljenje otrok: odločitev bo sprejeta, ko bo stroka poenotena

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 25. 11. 2021 / 20:09
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2021 / 20:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cepljenje otrok: odločitev bo sprejeta, ko bo stroka poenotena
Otroci, mlajši od 12 let, bodo ob cepljenju prejeli nekoliko manjši odmerek cepiva FOTO: Xinhua/STA

Cepljenje otrok: odločitev bo sprejeta, ko bo stroka poenotena

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes priporočila razširitev uporabe cepiva proti koronavirusni bolezni podjetij Pfizer/BioNTech na otroke, stare od pet do vključno enajst let.

Cepivo za stare 12 let in več so odobrili že pred tem. Kot poroča STA, Ema za mlajše otroke priporoča manjši odmerek cepiva.

Minister Poklukar: Odločitev o začetku cepljenja mlajših od 12 let bo sprejeta, ko se stroka poenoti

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je ob odločitvi Evropske agencije za zdravila povedal, da bodo odločitev o začetku cepljenja otrok, starih od štiri do 11 let, v Sloveniji sprejeli, ko se bo stroka poenotila. Otroci iz omenjene starostne skupine bodo ob cepljenju, kot je priporočeno, prejeli nekoliko manjši odmerek cepiva, ki bo tudi manj koncentriran.

Minister upa, da se bo stroka glede cepljenja mlajših od 12 let proti koronavirusni bolezni poenotila čim prej.

Cepivo Pfizer, namenjeno otrokom, je že naročeno, in bo v Slovenijo prišlo v decembru.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Bojana Beović je napovedala, da se bo skupina o tej temi sestala, posebna priporočila skupine za cepljenje pa bodo še sledila. Kot je pojasnila, so čakali na opredelitev Eme, zdaj pa bodo to vprašanje obravnavali. Minister Poklukar je še povedal, da je cepivo Pfizer, namenjeno otrokom, že naročeno, in bo v Slovenijo prišlo v decembru.

Na NIJZ so po navedbah STA pojasnili, da bo Pfizerjevo cepivo za mlajše od 12 let imelo drugačno koncentracijo kot cepivo, namenjeno starejšim. Koncentracija cepiva v vialah, ki bodo na voljo otrokom med 5 in 11 letom, bo trikrat manjša od vial, ki so namenjene odraslim, odmerek pa bo nekoliko manjši.

Nalaganje
Nazaj na vrh