Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cepljenje proti gripi in covidu

Za vas piše:
Kristina Grošelj
Objava: 23. 11. 2021 / 09:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2021 / 09:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cepljenje proti gripi in covidu
Ali se lahko hkrati cepimo proti gripi in covidu ali naj raje to storimo z razmikom? FOTO: Tatjana Splichal.

Cepljenje proti gripi in covidu

Vprašanje bralke: Vsako leto se cepim proti gripi. Letos se nameravam cepiti tudi s tretjim odmerkom proti covidu. Ali lahko dobim cepivi hkrati?

Odgovarja: Kristina Grošelj, družinska zdravnica 

Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covidu lahko opravite sočasno ali s kakršnimkoli razmikom. Kombiniranje cepiv je zelo varno, lahko se pojavijo kake prehodne reakcije, kot sta npr. rdečina in bolečina na mestu cepljenja, ki pa običajno hitro mineta.

Cepljenje proti gripi je izjemno pomembno in smiselno, pravzaprav bi lahko rekli, da je letos nujno, v luči sočasne epidemije covida in hudih preobremenitev zdravstva v naslednjih mesecih. 

To velja zlasti za ogrožene skupine (kronične bolnike, nosečnice, starostnike ter male otroke), pri katerih gripa lahko poteka teže ali z zapleti, kot so virusne in bakterijske pljučnice, in tudi z višjo smrtnostjo. Letošnjo jesen so respiratorne virusne okužbe začele krožiti bistveno prej kot običajno.

Cepljenje proti gripi za okoli tri četrtine zmanjša tveganje, da zbolimo. 

Cepivo je narejeno iz neaktiviranega (mrtvega) virusa, brez dodanih konzervansov in adjuvansov in je zelo varno. Cepljenje proti gripi v našem telesu vzpostavi protitelesa, ki se priklopijo na virus gripe in mu onemogočijo, da bi prodrl v naše celice. 

Pri ogroženih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

V času pandemije nas torej lahko reši večjih skrbi samo cepljenje. S cepljenjem zaščitimo posameznike pred boleznimi, ki bi lahko imele resne posledice za njihovo zdravje. 

Cepljenje ne ščiti le posameznika, ki je prejel cepivo, temveč tudi vse ranljive ljudi v njegovi okolici, ki so dovzetnejši za nalezljive bolezni, saj se s cepljenjem zmanjša tveganje širjenja bolezni. 

Lahko bi celo rekli, da je obojno cepljenje zlasti letos naša moralna dolžnost.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Naša družina (48/2021). 

Nalaganje
Nazaj na vrh