Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pri nas potrjenih 3517 okužb, Avstrija znova zaprta

Za vas piše:
T. M.
Objava: 19. 11. 2021 / 11:35
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.11.2021 / 12:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pri nas potrjenih 3517 okužb, Avstrija znova zaprta
FOTO: Pexels.

Pri nas potrjenih 3517 okužb, Avstrija znova zaprta

V četrtek, 18. novembra, je bilo ob 8274 PCR-testih pri nas potrjenih 3517 okužb s koronavirusom.

Pozitivnih je bilo tako 42,5 odstotka opravljenih testov. V četrtek so tudi opravili 59.563 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

V Sloveniji je po podatkih NIJZ trenutno aktivno okuženih 45.143 ljudi. 

Z enim odmerkom cepiva proti koronavirusu je po podatkih NIJZ cepljenih 1.217.504 ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 1.136.483 posameznikov. 

Od ponedeljka dalje bo celotna Avstrija znova zaprta

Od ponedeljka, 22. novembra dalje, bo zaprtje bo veljalo za vse, tudi cepljene proti covidu-19, in bo predvidoma trajalo deset dni, nato se lahko podaljša še največ za deset dni, so odločili udeleženci današnjega vrha zvezne vlade in deželnih oblasti. 

Od februarja dalje bo v Avstriji cepljenje proti covidu-19 obvezno, so določile oblasti.

Da stopajo v Avstriji s ponedeljkom v veljavo stroge protikoronske omejitve, za kakršne se v tokratnem četrtem valu epidemije ni odločila še nobena druga evropska država, je po današnjem srečanju z glavarji zveznih dežel sporočil avstrijski kancler Alexander Schallenberg. 

V Avstriji veljajo izredno strogi ukrepi, javno življenje se s ponedeljkom zaustavlja. FOTO: Pexels.

Odločitev za zaprtje je bila, kot je izpostavil Schallenberg, izredno težka, a za cepljene in prebolele bo zaprtje trajalo največ 20 dni oziroma do 13. decembra. Nato bo v javnem življenju znova veljalo pravilo PC. Za tiste, ki se proti covidu-19 ne bodo cepili in ga niso preboleli, pa se bo zaprtje še nadaljevalo.

Avstrijske šole in vrtci ostajajo odprti 

Kljub zaprtju bodo sicer šole in vrtci načeloma ostali odprti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Bo pa med drugim od ponedeljka v vseh notranjih prostorih obvezna uporaba zaščitnih mask tipa FFP2, tudi na delovnem mestu. Ljudje bodo lahko svoje domove načeloma zapustili le izjemoma, na primer za nakup nujnih potrebščin in rekreacijo.

Vsem pozivom in kampanjam navkljub se je za cepljenje proti covidu-19 doslej odločilo premalo Avstrijcev, je poudaril Schallenberg, zato bo od 1. februarja cepljenje obvezno. Tudi za ta korak se je Avstrija odločila kot prva. »Ne želimo še petega vala, šestega ali sedmega vala,« je poudaril kancler.

Morda ugotovljen prvi znani primer Covid-19 na svetu 

Poročilo, objavljeno v ameriški znanstveni reviji Science, kaže, da se je vplivna WHO preiskava najverjetneje zmotila glede zgodnje kronologije pandemije in da je bil prvi znani bolnik, ki je zbolel za koronavirusom, prodajalec na velikem živalskem trgu v Wuhanu na Kitajskem.

Čeprav so nekateri strokovnjaki pozdravili ugotovitve poročila, so drugi dejali, da dokazi še vedno ne zadostujejo za odločno določitev, kako se je pandemija začela. Predlagali so, da je virus verjetno okužil prvega pacienta z omenjeno okužbo (ang. patient zero) že nekje pred primerom prodajalca, nato pa je virus dosegel kritično maso, ki se je zelo razširila na trgu.

Znanstvenik, ki stoji za tem poročilom, Michael Worobey, vodilni strokovnjak na Univerzi v Arizoni za sledenje evoluciji virusov, je naletel namreč na neskladja na časovnici s pregledovanjem medicinskih revij in kitajskih novic, poroča The New York Times. 


Nalaganje
Nazaj na vrh