Zapri
Iskanje

‘Cerkev mora ustrezno ovrednotiti lik brata laika’

Objava: 03. 02. 2010 / 08:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

‘Cerkev mora ustrezno ovrednotiti lik brata laika’

Kardinal Franc Rode napovedal izdajo dveh novih dokumentov o posvečenem življenju
Prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega delovanja kardinal Franc Rode je v pogovoru za vatikanski radio dejal, da dikasterij, ki ga vodi, pripravlja dva nova dokumenta o posvečenem življenju. Pojasnil je, da je število bratov laikov v zadnjem času močno upadlo. Leta 1965 jih je bilo denimo 16.000, danes pa le še 5000. Gre za velik padec, pri čemer velja pripomniti, da so žal vsi bratski redovi v težavah. Gre torej za težavo in nekaj je potrebno narediti, je dejal kardinal Rode in izrazil prepričanje, da je eden od vzrokov padca števila bratov laikov tudi šibka pozornost Cerkve do lika brata laika.

Ne drugi vatikanski koncil niti postkoncilski dokumenti namreč po Rodetovih besedah namreč niso izpostavili pomena te poklicanosti, zato želi Kongregacija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega delovanja en dokument posvetiti prav podobi brata laika, ki je avtonomni lik, lik, ki ima smisel v samem sebi in ki ima svojo lastno identiteto. Brat laik ni nekdo, ki ni mogel ali ni želel postati duhovnik. Gre za poklic, ki ima svojo logiko v samem sebi in ki ima znotraj Cerkve svoje posebno poslanstvo, je poudaril prefekt Rode ter spomnil na veliko vlogo bratov laikov pri vzgoji in izobraževanju mladih, pa tudi na številne zglede svetosti med temi redovi. Po kardinalovih besedah gre za lik posvečenega kristjana, ki je dejaven v poslanstvu Cerkve, ki pa ga mora Cerkev še ustrezno ovrednotiti.

Kot je še v pogovoru za vatikanski radio pojasnil kardinal Rode, bo Kongregacija, ki jo vodi, skupaj s Kongregacijo za bogoslužje in zakramente, pripravila tudi dokument o pomenu molitvev duhovnem življenju Bogu posvečene osebe. To je po kardinalovih besedah zelo pomembno, saj je v danes pri mladih redovnikih in redovnicah zaznati nepoznavanje oziroma pomanjkanje znanja in bogoslužne formacije.

O pomenu redovnikov v življenju katoliške Cerkve je spregovoril tudi papež Benedikt XVI. Brez redovnikov bi bil svet siromašnejši, saj so dragocen dar tako za Cerkev kot tudi za svet, je poudaril sinoči med molitvijo večernic ob dnevu posvečenega življenja, ko se je v baziliki sv. Petra v Vatikanu zbralo več tisoč menihov, redovnih bratov in sester. Sveti oče se je posebej spomnil vseh ostarelih in bolnih redovnikov in redovnic, ter tistih, ki imajo težave s svojim apostolatom.

Nalaganje
Nazaj na vrh