Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev ogorčena ob zeleni luči britanske vlade za sklepanje istospolnih zakonskih zvez

Za vas piše:
M. M. Š. / news.va
Objava: 13. 12. 2012 / 10:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev ogorčena ob zeleni luči britanske vlade za sklepanje istospolnih zakonskih zvez

Cerkev je kritična do pomanjkanja pristnega posveta pred sprejemom takšnega predloga.

Katoliška Cerkev se je z ogorčenjem odzvala na napoved britanske vlade, da bo v parlamentu predstavila predlog za legalizacijo istospolnih zakonskih zvez. Vladna namera prihaja po treh mesecih posvetov o sporni temi. Nadškof Peter Smith iz Southwarka v okviru tamkajšnje škofovske konference vodi oddelek za krščansko odgovornost državljanov. V pogovoru z novinarko Radia Vatikan na vprašanje, ali ga je namera vlade, napovedana kljub ostremu nasprotovanju, presenetila, nadškof odgovarja, da 'sploh ni presenečen' ob vladni odločitvi in dodaja, da 'ob obljubah vlade ne čuti nikakršnega zagotovila', da verskim organizacijam ne bi bilo potrebno poročati istospolnih parov v cerkvenih prostorih.

Nadškof še pojasnjuje, da je Cerkev kritična tudi do pomanjkanja pristnega posveta pred sprejemom takšnega predloga. Po njegovih besedah 'sploh ni bilo pravega demokratičnega procesa v spodbujanju te zakonodaje' in nihče ni omenjal vpletenosti posameznih strank. Vse skupaj, trdi cerkveni predstavnik, je ena sama zmešnjava.

Nadškof Smith pa še izpostavlja, da gre tu predvsem za vprašanje o resničnem pomenu zakonske zveze in opozarja pred negativnim učinkom vladnega načrta. »Nobena vlada«, zatrjuje, »nima pravice spreminjati temeljnega razumevanja zakonske zveze, ki že od nekdaj označuje zvezo med možem in ženo.« Ko se začnemo poigravati s tako temeljno družbeno institucijo, se bodo slej ko prej pojavile težave.

Na vprašanje, kaj on sam in katoliška Cerkev lahko na tej točki storijo proti legalizaciji istospolne zakonske zveze, nadškof Smith zagotavlja, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bi sprejem takšne zakonodaje preprečili. »Nasprotovali ji bomo do zadnjega«, trdi cerkveni dostojanstvenik.

Podoben odpor do vladnega predloga o sklepanju istospolnih zakonskih zvez je izrekel škof Philip Egan iz Portsmoutha. Novinarki Radia Vatikan je povedal, da bo vlada njegovem mnenju naredila strašansko napako, če bo vztrajala pri svojem predlogu. »To je stvar, ki očitno škoduje družbenemu platnu naše dežele in bo iz Anglije izbrisala krščanske vrednote«, je prepričan škof Egan.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh