Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev potrebuje »ustvarjalno zastonjsko ljubezen«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 09. 2020 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2020 / 08:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev potrebuje »ustvarjalno zastonjsko ljubezen«

Papeževo sporočilo ob začetku zasedanja evropskih škofovskih konferenc.

Foto: Vatican Media

Papež Frančišek je Cerkev v Evropi spodbudil k neutrudnim prizadevanjem za obolele in prizadete v koronakrizi. Nova revščina, ki jo je povzročila epidemija, stiske otrok in družin od nas zahtevajo »ustvarjalno zastonjsko ljubezen«, je sveti oče zapisal v sporočilu Svetu evropskih škofovskih konferenc (CCEE), ki so ga v Vatikanu objavili ob koncu tedna. Kot poroča Radio Vatikan, je papež pisni pozdrav ob začetku plenarnega zasedanja Sveta evropskih škofovskih konferenc poslal njegovemu predsedniku kardinalu Angelu Bagnascu. Svet naj bi zasedal med 25. in 27. septembrom na Češkem, vendar so se škofje zaradi poslabšanja epidemioloških razmer odločili za spletno konferenco. Slovensko škofovsko konferenco je zastopal ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK msgr. Stanislav Zore, škofje pa so razpravljali na temo »Cerkev v Evropi po epidemiji – obeti za stvarstvo in skupnost«.

Cerkev bi morala zdaj okrepljeno izkazovati svojo bližino in pozornost do najšibkejših, je v sporočilu poudaril Frančišek, ki je izrekel tudi kritiko evropskim škofom. Kot je zapisal, je izkustvo epidemije pretreslo navade in odnose, ki so spremenili tudi pogoje družbenega in gospodarskega življenja: »Tudi cerkveno življenje je bilo pomembno vpleteno, kar je zahtevalo preoblikovanje verske prakse in številne pastoralne dejavnosti še vedno čakajo na rešitev.« Številne duhovnike je to spodbudilo, da so izoblikovali nove in pogumne poti pastoralnega služenja ter na ta način ljudem izkazali svojo bližino.

»Izkušnja epidemije nas je vse globoko pretresla,« je še zapisal papež. Koronavirus je dramatično ogrozil navade in odnose, ki so spremenili tudi pogoje družbenega in gospodarskega življenja: »Krščanske skupnosti so poklicane, da znvoa duhovno pregledajo vse, kar smo doživeli, da bi se naučile, kaj nas uči življenje in da bi prepoznale možnosti za prihodnost.«

Frančišek ob koncu sporočila zbranim škofom zagotavlja svojo molitev, »da bi po priprošnji Device Marije in svetih zavetnikov Benedikta, Cirila in Metoda, pastirji Cerkve, ki je v Evropi, mogli buditi v vseh vernikih gotovost vere, po kateri se lahko zgodi karkoli, pa nas nič ne bo moglo ločiti od Kristusove ljubezni«.

Na programu zasedanja evropskih škofovskih konferenc je bilo več predavanj in razprav glede pastoralnih in družbenih posledic ter izzivov epidemije. Med drugim je vatikanski izvedenec za migracije, kardinal Michael Czerny, spregovoril o vprašanjih migrantske pastorale v Evropi.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh