Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Cerkev se ne sme odvrniti od tistih, ki izberejo smrt z medicinsko pomočjo«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 11. 2021 / 17:27
Oznake: Cerkev, Družba, Svet, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2021 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Cerkev se ne sme odvrniti od tistih, ki izberejo smrt z medicinsko pomočjo«
Uzakonitev evtanazije lahko še poveča neenakosti v družbi, saj bi takšno zakonodajo lahko zlorabljali za zmanjševanje stroškov v zdravstvu in diskriminacijo manjšin FOTO: Tatjana Splichal

»Cerkev se ne sme odvrniti od tistih, ki izberejo smrt z medicinsko pomočjo«

V preteklih dneh je na Portugalskem in Novi Zelandiji prišlo do sprememb na področju zakonodaje o evtanaziji.

Portugalski parlament je minuli petek sprejel nov zakon o evtanaziji, pri čemer gre za posodobljeno različico zakonodaje o legalizaciji samomora z medicinsko pomočjo, ki jo je manjšinska socialistična vlada premierja Antonia Coste sprejela že v letošnjem januarju, poroča avstrijski Kathpress.

Možnost novega veta

Portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa, predstavnik konservativnega političnega krila in dejaven katoličan, je takrat na zakon vložil veto in izrazil zahtevo, naj ustavno sodišče preveri ustavnost nove zakonodaje. Sodniki so marca ustavili izvajanje zakona in zahtevali nekatere izboljšave. Nova različica vsebuje še natančnejše opise pogojev, ki posameznikom omogočajo samomor z medicinsko pomočjo.

Portugalski predsednik Rebelo de Sousa je za 30. januar 2022 napovedal razpustitev parlamenta in nove volitve.

V primeru pravnomočnosti zakona bi bila večinsko katoliška Portugalska za Belgijo, Nizozemsko, Luksemburgom in sosednjo Španijo peta država v Evropi, kjer dejavna evtanazija ob izpolnjevanju določenih pogojev ni kaznivo dejanje. Predsednik Rebelo de Sousa pa lahko znova vloži veto in zahteva, da ustavno sodišče zakonodajo še enkrat temeljito preveri. Kako se bo zgodba nadaljevala, zaenkrat ni jasno - Rebelo de Sousa je za 30. januar 2022 napovedal razpustitev parlamenta in nove volitve, potem ko manjšinska socialistična vlada ni bila deležna večinske podpore za predlog proračuna za leto 2022.

Nova Zelandija: uzakonjena pravica neozdravljivo bolnih do evtanazije

Leto dni po referendumu, na katerem sta dve tretjini prebivalcev podprli možnost evtanazije, je zakon o samomoru z medicinsko pomočjo včeraj začel veljati tudi na Novi Zelandiji.

Neozdravljivo bolne osebe, ki bi se odločile za ta ukrep, morajo izpolnjevati več pogojev: dva zdravnika morata potrditi, da je bolnik temeljito poučen o svojem stanju, bolezen, za katero trpi, mora biti neozdravljiva, njegova pričakovana življenjska doba pa mora biti pa mora biti krajša od šestih mesecev.

Kritiki pravice do evtanazije menijo, da se bodo z novo zakonodajo še povečale neenakosti v družbi, saj bi zakon lahko zlorabljali za zmanjševanje stroškov v zdravstvu in diskriminacijo manjšin, kot so Maori in prebivalci tihomorskih otokov.

Novozelandski škofje objavili smernice za delavce v zdravstvu in pastorali

Na zakon o dopustnosti evtanazije so se že konec letošnjega oktobra odzvali tudi novozelandski škofje, ki so na uradni spletni strani tamkajšnje škofovske konference objavili smernice za zdravstvene delavce in duhovnike v stiku z osebami, ki se bodo v skladu z novo zakonodajo odločili za samomor z medicinsko pomočjo.

Čeprav Cerkev nasprotuje namernemu odvzemu človeškega življenja, se ne sme odvrniti od tistih, ki izberejo takšen način odhoda s tega sveta.

Čeprav Cerkev nasprotuje namernemu odvzemu človeškega življenja, pišejo škofje, pa se ne sme odvrniti od tistih, ki izberejo takšen način odhoda s tega sveta: »Življenje prinaša številna vprašanja in nas postavlja pred izbire in kot Cerkev si prizadevamo, da ljudem pomagamo na ta vprašanja in izbire gledati z vidika krščanskega nauka. Posamezniki pa se pogosto znajdejo v kompleksnih položajih. V tem primeru si Cerkev po svojih najboljših močeh prizadeva, da bi konkretnim osebam ponudila določene smernice, končna odločitev pa je seveda v njihovih rokah.«

Kupi v trgovini

Razprodano
Spremljanje umirajočih
Medosebni odnosi
11,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh