Zapri
Iskanje

‘Cerkev si želi enotnosti med ljudmi’

Objava: 24. 05. 2010 / 07:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

‘Cerkev si želi enotnosti med ljudmi’

Papež v nagovoru na binkoštno nedeljo izpostavil, da politične, rasne ali kulturne meje za Cerkev niso merodajne
Sredi razdvojenosti in odtujenosti želi Cerkev po besedah papeža Benedikta XVI. prispevati k enotnosti in razumevanju med ljudmi in narodi. Ločene in raztresene dele človeške družine želi združiti v novem redu in sprtemu ter zaradi konkurenčnega boja osamljenemu človeku ponuditi izkušnjo skupnosti, je sveti oče poudaril v svojem nagovoru med slovesnim bogoslužjem v baziliki sv. Petra v Vatikanu na včerajšnjo binkoštno nedeljo.

Razpoznavni znak Cerkve, ki jo je Bog ustvaril s pomočjo Svetega Duha, je prav enotnost in obenem vesoljnost.
Cerkve ne omejujejo politične, rasne ali kulturne ovire, zaradi njih se ne zapira v ozek krog, je poudaril papež. Cerkve ne smemo zamenjati z državo ali s federacijo. Po papeževih besedah je enotnost Cerkve druge narave, zaradi česar ima sposobnost prekoračiti vse človeške omejitve. To pa ne pomeni, je pojasnil sveti oče, da želi Sveti Duh vse ljudi izenačiti. Gre za kulturo raznolikosti, v kateri bi lahko živeli vsi narodi in vsa ljudstva v svojih raznoliki socialni prepletenosti. Da pa bi Cerkev lahko delovala kot ‘orodje za enotnost vsega človeštva’, pa mora ohraniti svojo neodvisnost od držav in posameznih kultur.

Kristusov ogen in plameni Svetega Duha, ki so se na prve binkošti spustili nad apostole, za seboj niso pustili požganega opustošenja, je poudaril papež. Ta ogenj se razlikuje do požarov, ki so jih po zemlji netili diktatorji v različnih časovnih obdobjih, tako v preteklih stoletjih kot tudi danes. Kristusov ogenj in plameni Svetega Duha se razlikujejo tudi od ognja vojn in bomb. Govorimo o ognju, ki gori, pa ne uničuje, temveč v človeku poišče tisto najboljše, ki kaže pot celotnemu človeštvu in prenavlja obličje zemlje, je svoj nagovor na binkoštno nedeljo zaključil sveti oče.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh