Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Cerkev si želi enotnosti med ljudmi’

Objava: 24. 05. 2010 / 07:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Cerkev si želi enotnosti med ljudmi’

Papež v nagovoru na binkoštno nedeljo izpostavil, da politične, rasne ali kulturne meje za Cerkev niso merodajne

Sredi razdvojenosti in odtujenosti želi Cerkev po besedah papeža Benedikta XVI. prispevati k enotnosti in razumevanju med ljudmi in narodi. Ločene in raztresene dele človeške družine želi združiti v novem redu in sprtemu ter zaradi konkurenčnega boja osamljenemu človeku ponuditi izkušnjo skupnosti, je sveti oče poudaril v svojem nagovoru med slovesnim bogoslužjem v baziliki sv. Petra v Vatikanu na včerajšnjo binkoštno nedeljo.

Razpoznavni znak Cerkve, ki jo je Bog ustvaril s pomočjo Svetega Duha, je prav enotnost in obenem vesoljnost.
Cerkve ne omejujejo politične, rasne ali kulturne ovire, zaradi njih se ne zapira v ozek krog, je poudaril papež. Cerkve ne smemo zamenjati z državo ali s federacijo. Po papeževih besedah je enotnost Cerkve druge narave, zaradi česar ima sposobnost prekoračiti vse človeške omejitve. To pa ne pomeni, je pojasnil sveti oče, da želi Sveti Duh vse ljudi izenačiti. Gre za kulturo raznolikosti, v kateri bi lahko živeli vsi narodi in vsa ljudstva v svojih raznoliki socialni prepletenosti. Da pa bi Cerkev lahko delovala kot ‘orodje za enotnost vsega človeštva’, pa mora ohraniti svojo neodvisnost od držav in posameznih kultur.

Kristusov ogen in plameni Svetega Duha, ki so se na prve binkošti spustili nad apostole, za seboj niso pustili požganega opustošenja, je poudaril papež. Ta ogenj se razlikuje do požarov, ki so jih po zemlji netili diktatorji v različnih časovnih obdobjih, tako v preteklih stoletjih kot tudi danes. Kristusov ogenj in plameni Svetega Duha se razlikujejo tudi od ognja vojn in bomb. Govorimo o ognju, ki gori, pa ne uničuje, temveč v človeku poišče tisto najboljše, ki kaže pot celotnemu človeštvu in prenavlja obličje zemlje, je svoj nagovor na binkoštno nedeljo zaključil sveti oče.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh