Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev spodbuja evropski vrh o obnovi po koroni

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 06. 2021 / 07:10
Oznake: Cerkev, Koronavirus, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2021 / 22:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cerkev spodbuja evropski vrh o obnovi po koroni

Cerkev spodbuja evropski vrh o obnovi po koroni

ComECE: finančna pomoč mora doseči najšibkejše, da preprečimo »okrevanje v dveh hitrostih«.

Predsednik ComECE kardinal Jean-Claude Hollerich FOTO: Vatican Media

Pred začetkom vrha Evropske zveze v Bruslju je Katoliška cerkev pozvala k finančni pomoči za pravično socialno, okoljsko obnovo po epidemiji, ki bo temeljila na sodelovanju. Voditelji držav in vlad bi morali poskrbeti, da bodo ta sredstva dosegla tudi najšibkejše, da preprečimo »okrevanje v dveh hitrostih«, kot je včeraj v Bruslju pojasnil glavni tajnik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvez (ComECE), Manuel Barrios Prieto. Za izboljšanje kampanje cepljenja proti koronavirusni bolezni po vsem svetu pa predlaga tudi ukrepe na področju trgovinske politike.

Vodilni vrh Evropske zveze danes in jutri zaseda v Bruslju. Na dnevnem redu razprav so trenutno stanje glede cepljenja proti koronavirusni bolezni in narodni načrti za obnovo po epidemiji v skupnem obsegu 672,5 milijard evrov. Poslanci se bodo posvetovali še o migracijah ter odnosu Evropske zveze do Turčije in Rusije.

Koronacepiva: odprtje dobavnih verig, povečanje proizvodnje, razprava o patentnih pravicah

Evropski škofje spodbujajo k čim hitrejšemu preverjanju in potrditvi finančnih načrtov s strani Evropske komisije in Evropskega sveta, da bi bila prva izplačila lahko opravljena že med julijem in septembrom. V središču morajo biti otroci, mladi in študentje ter samohranilske in gmotno nepreskrbljene družine. Predstavniki teh skupin so skupaj z gospodarsko in socialno zapostavljenimi v obdobju koronakrize najbolj trpeli.

V luči cepitvene kampanje ComECE zahteva obsežno globalno ukrepanje, ki bi moralo temeljiti na odprtju dobavnih verig, povečanju proizvodnje in razpravi o patentnih pravicah. Evropska zveza bi morala potrditi, da svoja trgovinska načela postavlja nad dobiček.

Pri vprašanju migracij škofovska komisija opozarja in spodbuja k spoštovanju človekovega dostojanstva. Evropske ustanove in države članice bi morale uveljaviti politiko, ki bo »sprejemala migrante in begunce, jih zaščitila, spodbujala in vključevala v družbo«. V odnosu Evropske zveze do Rusije in Turčije ComECE poziva k »novim potem dialoga« in podpori partnerskih držav, ki bodo v središče postavile človeka.


Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh