Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev v Angliji želi tlakovati pot ženskemu škofovstvu

Objava: 09. 02. 2010 / 15:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev v Angliji želi tlakovati pot ženskemu škofovstvu

Sodeč po medijskih poročilih naj bi še letos začeli z razpravo o škofovskem posvečenju ženskih duhovnic

Anglikanska Cerkev v Veliki Britaniji se trenutno ukvarja s škofovskim posvečenjem ženskih duhovnic. Tema je na programu generalne sinode anglikanske Cerkve, ki se je minuli ponedeljek začela v Londonu. Manchestrski škof, Nigel McCulloch, naj bi imel predavanje na omenjeno temo, vendar pristojna komisija še ni zaključila s svojim delom, so sporočili na spletni strani manchestrske škofije.

Kot je zapisal britanski dnevnik 'The Times', naj bi razpravo o ženskem škofovstvu pričeli julija letos. Cilj razprave naj bi bil uvesti žensko škofovstvo brez spreminjanja že obstoječih struktur znotraj anglikanske Cerkve.

V svetovni anglikanski skupnosti že leta skrbi posvečevanje žensk in odkritih homoseksualcev v škofe za razdor med konzervativnim in liberalnim krilom anglikanske Cerkve. Pri tem vprašanju je izredno liberalna predvsem ameriška episkopalna Cerkev. Ponekod so se celo že razvile vzporedne cerkvene strukture.

Kot poroča 'The Times', naj škof McCulloch ne bi zagovarjal novih struktur za tradicionalistične anglikance, in po njegovem naj bi uvedba nove kategorije 'letečih škofov' ne bila najbolj praktična.

V ameriški episkopalni Cerkvi moški 'dodatni škofje' oskrbujejo škofije, ki jih sicer vodijo ženske, vendar skupnosti ne sprejemajo ženskega škofovstva. Po navedbah v 'Timesu' bi lahko v primeru, če bi na julijski razpravi uskladili mnenja, prva škofovska posvečenja žensk v anglikanski Cerkvi izvedli leta 2012.

Generalna sinoda anglkanske Cerkve zaseda v Londonu do petka, na programu pa so še teme, kot so denimo davki, prisotnost vere v medijih in pokojnine duhovnikov. Z razpravami bodo nadaljevali julija na zasedanju sinode v Yorku.

Na fotografiji: manchestrski škof Nigel McCulloch

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh