Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev v Avstraliji zaskrbljena nad stopnjo samomorov otrok staroselcev

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 22. 10. 2021 / 12:09
Oznake: Mladi, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.10.2021 / 12:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cerkev v Avstraliji zaskrbljena nad stopnjo samomorov otrok staroselcev
Samo v letu 2020 si je življenje vzelo 223 mladoletnih Aboridžinov, od tega 70 v Queenslandu. FOTO: Vatican Media

Cerkev v Avstraliji zaskrbljena nad stopnjo samomorov otrok staroselcev

Avstralska katoliška skupnost (CSSA), ki se zavzema za pravičnejšo družbo in pomaga ljudem, ki imajo različne stiske, je ugotovitve v nedavnem poročilu, ki podrobno opisuje samomorilne smrti otrok Aboridžinov, opisala kot nacionalno sramoto.

Kot izhaja iz poročila, je bil samomor med letoma 2016 in 2020 glavni vzrok smrti aboridžinskih otrok na celini in staroselskih otrok na otokih Torresove ožine, starih od pet do 17 let. Po navedbah avstralskega statističnega urada je kar tretjina staroselskih otrok umrla zaradi samomora, poroča spletni portal Vatican News.

Izrazito višja stopnja samomorilnosti 

Omenjeni samomori predstavljajo bistveno večji delež smrti v starostnih skupinah mladih avtohtonih Avstralcev v primerjavi z neavstralskimi avtohtonimi prebivalci. Podatki so pokazali, da je stopnja samomorilnih smrti na 100.000 ljudi med avtohtonimi Avstralci 16,7 oziroma 45,7 pri osebah, starih 0–24 oziroma 25–44 let. Te stopnje so bile 3,2 in 2,8-krat višje kot pri neavstralskih avtohtonih prebivalcih v teh dveh starostnih skupinah.

Domorodci nam govorijo, v čem je težava in moramo jim prisluhniti. (Francis Sullivan, predsednik CSSA)

Nacionalna sramota

Katoliška organizacija CSSA je omenjene ugotovitve opisala kot nacionalno sramoto. Predsednik CSSA Francis Sullivan je dejal: »Domorodci nam govorijo, v čem je težava in moramo jim prisluhniti.« Ob tem je dodal: »Čeprav imajo vzroki za samomor domorodcev nekaj podobnosti s preostalim prebivalstvom, vključno z nezdravljenimi duševnimi boleznimi, travmami zaradi zlorabe v otroštvu in zlorabe substanc, domorodci obenem trpijo še zaradi opustošenja, ki jih povzročajo izguba zemlje in kulture, rasizem in socialna izključenost.«

Nismo našli rešitve za travme

Po besedah Sullivana ugotovitve potrjujejo, da avstralska politika v odnosu do staroselskega prebivalstva ni našla rešitve za travme, ki jih je prvotnim ljudstvom povzročila več kot 230-letna kolonizacija. Izpostavil je enega od delujočih pristopov v okviru CSSA, saj ta zagotavlja visok delež avtohtonih prebivalcev, ki so zaposleni in usposobljeni za delo v avtohtonih skupnostih. Pri tem je navedel primer programa CatholicCare v škofiji Wilcannia-Forbes, kjer 35 % zaposlenih v okviru socialnih služb predstavljajo domorodci, ki so zastopani na vseh ravneh upravljanja.

Avstralska politika v odnosu do staroselskega prebivalstva ni našla rešitve za travme, ki jih je prvotnim ljudstvom povzročila več kot 230-letna kolonizacija. (Francis Sullivan, predsednik CSSA)

Zavezanost Cerkve k spravi

Avstralska Cerkev se že dolgo zavzema za celjenje zgodovinskih ran skupnosti prvih narodov. Solidarnost in sprava z aboridžinskimi ljudstvi sta zato osrednji temi petega plenarnega zasedanja avstralskega sveta, ki se je začelo v začetku oktobra. Škofje so pred kratkim potrdili tudi izjavo »Uluru Statement From the Heart« oziroma izjavo Uluru iz srca. Gre za pomemben dokument, ki poziva k vzpostavitvi »glasu prvih narodov« v avstralski ustavi.


Nalaganje
Nazaj na vrh