Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Cerkev v Italiji potrebuje duhovnike, kot je Don Camillo«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 11. 2015 / 11:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Cerkev v Italiji potrebuje duhovnike, kot je Don Camillo«

Papež je včeraj obiskal Toskano, kjer se je srečal z verniki v Pratu in Firencah.

Papež Frančišek je včeraj obiskal toskanski mesti Prato in Firence. V Pratu, središču italijanske tekstilne in usnjarske industrije v bližini Firenc, je z balkona mestne stolnice nagovoril tamkajšnje vernike, med njimi številne kitajske delavce, ki v tem toskanskem mestu pogosto delajo v človeka nevrednih pogojih. Sveti oče je v nagovoru obsodil »rakavo rano korupcije« in »dar nezakonistosti«, ki vladata na delovnem trgu in bi morala biti v prid človekovega dostojanstva v celoti izkoreninjena.



Papež je spomnil na sedem kitajskih tekstilnih delavcev in delavk, ki so pred dvema letoma izgubili življenje v požaru v eni izmed tovarn v Pratu. Pet moških in dve ženski je v Italijo prišlo nezakonito, spali pa so na kartonski podlagi na tleh tovarniške hale. Frančišek je zbrane pozval, naj jih takšne zgodbe ne pustijo ravnodušne, saj ima vsak človek pravico do dostojnega dela.

Poleg kitajskih delavcev v Pratu živi in dela tudi veliko Ukrajincev, Poljakov, Romunov, Nigerijcev in Pakistancev.

Papež je iz Prata odpotoval v Firence, kjer je nagovoril okoli 5.200 udeležencev petega narodnega simpozija Cerkve v Italiji. Kot je dejal, si želi več duhovnikov kot je Don Camillo. Čeprav se italijanska Cerkev ponaša s številnimi svetniki, od sv. Frančiška do sv. Filipa Nerija, ki ji lahko pomagajo živeti vero v ponižnosti in veselju, se sam pogosto spomni preprostost književnih likov Don Camilla in njegovega nasprotja Pepponeja. Pri tem liku duhovnika ga je pritegnilo dejstvo, kako povezan je s svojimi verniki in predan molitvi.



Frančišek je predstavnike Cerkve v Italiji pozval k neprestanemu obnavljanju in jih opozoril, da ob vseh težavah v Cerkvi in na svetu ne smejo podleči svetobolju, prav tako pa ne smejo iskati rešitev v konservativizmu ali skrajništvu. Krščanska vera namreč ni zaprt sistem, ki ne bi dopuščal nikakršnega dvoma ali vprašanj. Cerkev je »živa, lahko nas razburi, lahko nas spodbudi.« Sveti oče je zbrane tudi spodbudil k dejavni ljubezni do bližnjega in h krščanskemu humanizmu.

Po srečanju v firenški stolnici je papež v ljudski kuhinji »San Francesco Poverino« tamkajšnje Karitas obedoval s 60 revnimi in brezdomci. Tako kot drugi gostje – med njimi je bilo tudi 30 beguncev – se je za obrok prijavil s kartico. Nekdanji zaporniki so gostom postregli s toskansko fižolovo juho, krompirjevim pirejem, solato, sirom in sadno solato, ob hrani pa je bilo ponujeno vino.

Popoldne je Frančišek na stadionu Franchi v Firencah obhajal še slovesno bogoslužje, pri katerem se je zbralo več deset tisoč vernikov. V nagovoru je dejal, da se katoliška Cerkev ne sme zapirati pred življenjsko stvarnostjo ljudi. »Jezusova Cerkev mora biti v nenehnem stiku s solzami in z veseljem vernikov«, je pojasnil sveti oče, saj ji v nasprotnem primeru »ne bo uspelo dotakniti se človeških src«. Cerkev po njegovih besedah »kot Jezus živi sredi ljudi in za ljudi«. Zato se Cerkev že skozi vso zgodovino sprašuje: Kdo je Jezus za sodobne može in žene? V nagovoru je izrekel tudi pohvalo naukom papeža Leona Velikega (okoli 400-461), ki izhaja iz Toskane.

Z bogoslužjem je Frančišek zaključil včerajšnji obisk severnoitalijanske pokrajine in se v večernih urah vrnil v Vatikan.

Vir: Kathpress
Foto: VR / AFP

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh