Zapri
Iskanje

Cerkev v Mehiki svari pred legalizacijo marihuane

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 07. 2021 / 07:56
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2021 / 08:05
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Cerkev v Mehiki svari pred legalizacijo marihuane

Cerkev v Mehiki svari pred legalizacijo marihuane
Zagovornik legalizacije marihuane v mehiški prestolnici FOTO: Vatican Media
Škofje se zaradi legalizacije »prostočasne« droge bojijo resnih družbenih težav.

Škofje v Mehiki se po legalizaciji uživanja marihuane konec letošnjega junija bojijo resnih družbenih težav v državi. »Zdaj, ko so odprta vrata za prosto uživanje marihuane, se z veliko bolečino in skrbjo oziramo na možne zaplete, ki jih bo s seboj prinesla nekritična in nekaznovana zloraba te substance,« je v izjavi za javnost zapisal nadškof v Tulacingu, Domingo Diaz Martinez, ki je pri Mehiški škofovski konferenci pristojen za pastoralo zdravja.

Cerkev svari pred duševnimi in družbenimi posledicami

Mehiški škofje konkretno svarijo pred duševnimi in družbenimi posledicami, ki bi jih lahko prineslo legalizirano – in s tem verjetno povečano – uživanje marihuane. Bojijo se, da bi to pri uporabnikih lahko okrepilo depresije, izgubo spomina in tesnobna stanja ter zvišalo stopnjo samomorilnosti, kar bi lahko privedlo do razkroja družbe in uničenja družine. Že zdaj lahko predvidevajo »več revščine, več družinskih težav, več nasilja, več bolečine in več nekaznovanosti,« poroča škof Diaz Martinez s sklicevanjem na cerkvene podatke s področja družinske in mladinske pastorale.

Kot Cerkev se z nekritično uporabo te substance brez kakršnih koli indikacij ne moremo strinjati, tako kot se ne strinjamo z uporabo antibiotikov brez medicinskih indikacij.

Vrhovno sodišče v Mehiki je z zakonom prepovedano uživanje marihuane za sprostitev in v prostem času konec letošnjega junija razglasilo za protiustavno. Popolna legalizacija te droge sicer ni sledila, tako da prekupčevanje z marihuano še vedno ostaja prepovedano.

Pomanjkljiva pojasnila in napotki za uživanje droge

Mehiški škofje kot posebej problematična ocenjujejo predvsem pomanjkljiva pojasnila glede uživanja droge: »Kot Cerkev se z nekritično uporabo te substance brez kakršnih koli indikacij ne moremo strinjati, tako kot se ne strinjamo z uporabo antibiotikov brez medicinskih indikacij,« je pojasnil škof Diaz Martinez. Liberalizacija marihuane ne bo odpravila ne morebitnih zdravstvenih ne družbenih težav.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh