Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev zadržana do novega hrvaškega predsednika

Objava: 18. 01. 2010 / 10:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev zadržana do novega hrvaškega predsednika

Ivo Josipovič se označuje za agnostika

Novo izvoljeni predsednik Republike Hrvaške, Ivo Josipovič, ki bo 18. februarja s šestdesetodstotno podporo svojih volilcev nastopil novo službo, kljub temu, da so številne župnije na Hrvaškem pred volitvami vernikom odsvetovale, da bi zanj glasovali, o Cerkvi nima slabega mnenja. Prav nasprotno: vlogo Cerkve globoko ceni, saj je na Hrvaškem močno pripomogla k razvoju narodne istovetnosti, je predsednik Josipovič zagotovil v pogovoru za nemško katoliško agencijo.

Sam je, kot pravi, zagovornik sekularizirane države, vendar to po njegovih besedah ni nikakršna skrivnost. Samega sebe označuje kot agnostika, zavrača pa ‘agresivno odstranjevanje verskih simbolov’. Njegov predhodnik Stjepan Mesič je namreč zahteval odstranitev križev iz javnih prostorov in se pri tem sprl z nekaterimi cerkvenimi predstavniki.

Josipovič meni, da je potrebno prek dialoga določiti kriterije, ki označujejo sekularizirano državo. Vsekakor morajo, kot je pojasnil, za vse verske skupnosti veljati enaka pravila. Verski simboli ne smejo biti postavljeni tako, ‘da bi obenem delovali kot državni simboli’.

Hrvaški škofje so svoja pričakovanja precej zadržano izrazili. Novi predsednik naj bi, kot je v imenu Hrvaške škofovske konference povedal njihov tiskovni predstavnik, imel pred očmi dobrobit vseh državljanov. V uradnem voščilu hrvaških škofov je omenjena tudi Evropa, saj naj bi se po njihovem mnenju novi predsednik ‘na mednarodnem parketu’ vedel modro in preudarno. S svojimi odločitvami naj bi doprinesel k priznanju, da Hrvaška v Evropsko zvezo vstopa z zavedanjem lastne istovetnosti.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh