Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Cerkve oblast in ugled ne bi smela zanimati’

Objava: 03. 02. 2010 / 15:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Cerkve oblast in ugled ne bi smela zanimati’

Papež je na včerajšnji splošni avdienci izrazil upanje, da bi v Cerkvi zagorel misijonarski ogenj svetega Dominika

Papež Benedikt XVI. je na včerajšnji splošni avdienci v avli Pavla VI. v Vatikanu vernikom spregovoril o redovnem ustanovitelju svetem Dominiku, ob tem pa je izrazil upanje, da bo v Cerkvi zagorel njegov misijonarski ogenj. Ta veliki svetnik nas spominja, da mora v srcu Cerkve vedno goreti misijonarski ogenj, ki neprestano spodbuja k prinašanju prvega evangelijskega oznanila in k novi evangelizaciji, tam, kjer je ta potrebna. Najdragocenejše dobro, ki ga imajo možje in žene vseh časov in vseh krajev pravico spoznati in ljubiti, je namreč Kristus. In dobro je videti, kako tudi v Cerkvi današnjega časa obstajajo številni dušni pastirji in verniki laiki, člani starodavnih verskih redov in novih cerkvenih gibanj, ki svoje življenje z veseljem posvečajo temu najvišjemu idealu: oznanjanju evangelija in pričevanju zanj, je poudaril sveti oče.

Ob tej priložnosti je sveti oče spomnil, da je bil sveti Dominik, ustanovitelj in utemeljitelj dominikanskega reda, izvoljen za kanonika kapitlja katedrale v Osmi, svojem rojstnem kraju. Tega imenovanja pa, kot je pojasnil Benedikt XVI., ni razumel kot razlog za svoj osebni ugled v Cerkvi in družbi ali kot osebni privilegij, niti ne kot začetek svoje kariere, pač pa je v tem videl služenje, s katerim se je potrebno spoprijeti s predanostjo in ponižnostjo. Ob tem je papež opozoril, da skušnjava po karieri, moči in oblasti danes ni tuja niti nekaterim tistim posameznikom, ki delujejo v Cerkvi. Tako kot pred približno mesecem dni na škofovskem posvečenju je papež poudaril, da Cerkve oblast in ugled ne bi smela zanimati. Ne prizadevamo si za oblast in moč, za ugled in spoštovanje nas samih, je pojasnil. Vemo namreč, kako zadeve v civilni družbi in neredko tudi v Cerkvi trpijo zaradi dejstva, da mnogi tisti, ki jim je bila podeljena določena odgovornost, delujejo sami zase in ne za skupnost, je opozoril Benedikt XVI.

V nadaljevanju je govoril o Redu pridigarjev ali dominikancev, ki ga je ustanovil Dominik Guzman, in o teologiji, kot jo je videl ta svetnik, ki je bil kot duhovnik španske škofije Osma poslan na misijon po Evropi, kjer je ugotovil, da evropski celini manjkajo goreči pridigarji, ki bi ljudem prinašali evangelij. Sveti Dominik nas uči, da ima teologija dve razsežnosti, duhovno in pastoralno, ki bogatita dušo in življenje. Duhovniki, posvečene osebe in tudi verniki laiki lahko pri kontemplaciji lepote resnice, ki izvira iz Boga, vedno aktualne in vedno žive resnice, odkrijejo in doživijo globoko notranje veselje, je dejal papež. Ob koncu kateheze je izrazil upanje, da bi življenje svetega Dominika Guzmana vse vernike spodbudilo k goreči molitvi in pogumnemu udejanjanju vere. Poročilo smo povzeli po vatikanskem radiu.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh