Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkve odgovarjajo na podnebne spremembe

Objava: 10. 11. 2009 / 08:41
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkve odgovarjajo na podnebne spremembe

Pismo Konference evropskih Cerkva in Sveta evropskih škofovskih konferenc Cerkvam v Evropi

Konferenca evropskih Cerkva (KEK) in Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) sta vsem evropskim Cerkvam poslala pismo, ki obravnava enega izmed temeljnih problemov, s katerim se moramo soočiti skupaj:

Podnebne spremembe predstavljajo izziv za slehernega izmed nas, saj zadevajo življenje celotnega planeta. Zemlja in vsi njegovi ekosistemi namreč predstavljajo dragocen dar, ki smo ga prejeli od Boga.

Ob soočanju z globalno gospodarsko in okoljsko krizo ter krizami drugih vrst smo poklicani živeti na tak način, da bomo pokazali vero, upanje in ljubezen do Boga, istočasno pa tudi naše spoštovanje do vsega Njegovega stvarstva.

V svetu z omejenimi količinami naravnih bogastev moramo spodbujati tak način življenja, ki bo preprečil sleherno obliko izkoriščanja Božjih darov v stvarstvu in stremel za modrim upravljanjem vsega, kar nam je dal Bog. S tega vidika moramo zmanjšati našo odvisnost od naraščajoče porabe energije, zlasti tiste, ki se pridobiva iz proizvodov fosilnega izvora.

Industrializirane dežele morajo izstopati v tem prizadevanju tudi na osnovi njihove odgovornosti za desetletja dolgo kopičenje toplogrednih plinov v zemeljski atmosferi. Učinek teh plinov predstavlja enega izmed mnogih izzivov, s katerimi se soočamo na ravni političnih odločitev. To nas sili tudi k spremembi našega vsakdanjega življenja na ravni skupnosti in posameznika.

Na podnebni konferenci, ki jo OZN pripravlja v Kopenhagnu od 7. do 18. decembra 2009, bodo sprejete pomembne odločitve, ki bodo vplivale na številne vidike našega življenja v neposredni prihodnosti. Predstavniki KEK in CCEE smo poleg mnogih posameznih Cerkva v Evropi prepričani, da problematike, ki se bodo obravnavale na konferenci in izzivi, s katerimi se moramo soočiti, niso povezani samo s tehničnimi vidiki podnebnih sprememb. Etika, kultura, vera in religija so bistvene sestavine našega načina življenja in jih je treba upoštevati, če se želimo soočiti s podnebnimi spremembami na učinkovit način ter zagotoviti celostni človeški razvoj. Vemo, da je samo z resnično človeško ekologijo, ki upošteva pravice in odgovornost drug za drugega, vključno z odgovornostjo za prihodnje rodove, možna večja pozornost do okolja.

Prepričani smo, da mora Evropska zveza pomnožiti svoje napore za priznanje vzajemne odgovornosti držav članic pri soočanju s podnebnimi spremembami.

V luči vsega povedanega spodbujamo Cerkve in kristjane v Evropi, naj v naslednjih tednih z ustreznimi dejanji odgovorijo na izziv podnebnih sprememb:
– Spodbujamo jih, naj se obrnejo na svoje vlade in jih s pogumno velikodušnostjo povabijo, da se bodo odločno zavzele za omilitev in prilagoditev učinkov podnebnih sprememb. Vpliv gospodarske krize ne sme predstavljati izgovora za izogibanje učinkovitemu prizadevanju za varstvo okolja.
– Spodbujamo Cerkve v Evropi, naj se zavedo, da je izziv podnebnih sprememb pravzaprav vprašanje pravičnosti. Tisti, ki so manj prispevali k problemu podnebnih sprememb, ker živijo v manj razvitih in industrializiranih predelih, najbolj čutijo njihov vpliv. Zavedati se moramo njihovih skrbi in se s skupnimi močmi soočiti z njimi.
– Priznati moramo, da podnebne razmere lahko povzročijo nepreračunljivo trpljenje in pomanjkanje, ovirajo celostni človeški razvoj in oškodujejo stvarstvo. Zato podpiramo razvoj novih finančnih orodij, ki bi omogočila soočenje s temi problematikami.
– Spodbujamo Cerkve, naj sodelujejo pri pobudah za varčevanje z energijo, širjenju uporabe obnovljivih virov energije, soočanju z negativnimi posledicami podnebnih sprememb in vzgoji za čut ekološke odgovornosti z namenom varovanja pristne človeške ekologije.
– Spodbujamo delo in sodelovanje pri pobudah in primerih 'dobre prakse' za varovanje stvarstva, kot poudarjajo in priporočajo sklepi tretjega evropskega ekumenskega zborovanja v Sibiu (Romunija) leta 2007.

Vabimo Cerkve, naj si prizadevajo za skupno molitev in solidarnost s trpečimi zaradi negativnih vplivov podnebnih sprememb, v skupnem iskanju modrosti in vztrajnem spreminjanju naših neustreznih načinov življenja. V nedeljo, 13. decembra 2009, bo v protestantski cerkvi v Kopenhagnu potekala ekumenska slovesnost kot del programa podnebne konference, ki jo pripravlja OZN. Vabimo vas, da se na svoj način pridružite tem molitvam in se tako vključite v razširjeno skupnost ljudi, ki bodo molili tako na kraju dogajanja kot tudi na mnogih drugih delih sveta. Ob 15. uri bodo po cerkvah na Danskem zazvonili zvonovi, kristjani vsega sveta pa so povabljeni, naj se na to odzovejo s 350-imi udarci zvonov po svojih cerkvah ob 15. uri po krajevnem času. Več informacij o tej pobudi najdete na naslovu http://www.bellringing350.org. Pripravili smo verigo zvonjenja in molitev, ki se bo raztezala po vseh časovnih pasovih, začenši od otočja Fidži v južnem Pacifiku – kjer sonce najprej vzhaja in se podnebne spremembe že čutijo – prek vsega sveta do severne Evrope.

Boga prosimo milosti in modrosti, da bi nam uspelo priti do orodja za soočenje z izzivi sedanje okoljske krize. To delamo v odgovor na Jezusov poziv v evangeliju, naj si prizadevamo za tako družbo, kjer bosta vladali pravičnost in solidarnost.

Ustanovi CCEE in KEK v tesnem sodelovanju z Evropsko krščansko okoljsko mrežo (ECEN) dejavno spremljata dogajanje. Z veseljem bomo odgovorili na sleherno vprašanje ali prošnjo za pojasnilo, ki bi se utegnila pojaviti v zvezi s tem pismom.

Pri delu Vam želimo obilo Božjega blagoslova.


P. Duarte da Cunha
generalni tajnik CCEE

Colin Williams
generalni tajnik KEK

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh