Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Cerkveni procesi o zlorabah trajajo predolgo«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 31. 03. 2017 / 07:44
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Cerkveni procesi o zlorabah trajajo predolgo«

»Cerkveni procesi o zlorabah trajajo predolgo«

P. Zollner: Vatikan potrebuje več usposobljenega osebja za ustrezne odgovore na pisma žrtev zlorab.

Izvedenec za zaščito otrok in mladoletnih, nemški jezuit p. Hans Zollner, je izrazil nujno potrebo po hitrejši obdelavi primerov spolnih zlorab v katoliški Cerkvi. »Celoten proces za vse udeležene traja predolgo«, je p. Zollner pojasnil v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress. Pogosto se postopki zavlečejo pet let ali še dlje. Jezuit je tudi prepričan, da je treba žrtvam spolnih zlorab kar najhitreje in osebno posredovati odgovor s strani Cerkve. P. Zollner je član Papeške komisije za zaščito otrok in mladoletnih ter vodja Centra za zaščito otrok na univerzi Gregoriana.

Papeška komisija za zaščito otrok in mladoletnih je predlagala ustanovitev osrednjega urada v Vatikanu ali pri različnih pristojnih organih, katerega naloga bi bila odgovarjanje na pisma žrtev spolnih zlorab. Predlog bi morali v najkrajšem času predstaviti papežu, je dejal Zollner. Po njegovem mnenju bo Vatikan pripravljen hitro ukrepati.

P. Zollner pa je ob tem pojasnil, da v Vatikanu primanjkuje ustrezno usposobljenega osebja. Za primerne in hitre odgovore na pisma žrtev zlorab bi potrebovali okoli deset do petnajst sodelavcev za različna jezikovna in kulturna območja. »Potrebne so ustrezno šolane osebe, ki bi znale človeško in po možnosti hitro pojasniti, za kakšno domnevno kaznivo dejanje gre in kdo je najbolj pristojen za njegovo reševanje«, je povedal profesor psihologije.

Zollner je v pogovoru potrdil mnenje kardinala Gerharda Ludwiga Müllerja, ki je dejal, da odgovarjanje na pisma ni naloga Kongregacije za nauk vere. Ta je pristojna za izpeljavo cerkvenopravnih procesov, je pojasnil prefekt kongregacije.

Sodelovanje Komisije za zaščito otrok in mladoletnih z vatikanskimi uradi je na številnih področjih zadovoljivo. Kot je povedal p. Zollner, se je nedavnega študijskega dne na temo zaščite otrok in mladoletnih udeležilo tudi šest kardinalov iz Rimske kurije.

V začetku letošnjega marca je Irka Marie Collins kot druga žrtev spolnih zlorab zapustila Papeško komisijo za zaščito otrok in mladoletnih, svojo odločitev pa je utemeljila s pomankljivim sodelovanjem vatikanske Kongregacije za nauk vere z omenjeno komisijo. Zollner je povedal, da Collinsova s komisijo še naprej sodeluje. Predvsem naj bi pomagala pri izobraževanju članov vatikanskih kongregacij na tem področju.

Pomembno pa je tudi vprašanje, na kakšen način prisluhniti glasovom prizadetih v spolnih zlorabah. Komisija za zaščito otrok in mladoletnih razpravlja o različnih predlogih. Ker se poskusno obdobje delovanja komisije v decembru zaključi, po mnenju p. Zollnerja ne bi bilo odgovorno na tej točki v delovno telo vabiti nove člane iz vrst žrtev ali njihovih družinskih članov. Prihodnost komisije zaenkrat namreč še ni jasno začrtana. P. Zollner je prepričan, da bo njeno delovanje v Vatikanu še vedno dobrodošlo.

Vir: Kathpress
Foto: splet / OssRom

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh