Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Češka Cerkev pričenja Ciril-Metodovo spominsko leto

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 25. 05. 2012 / 08:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Češka Cerkev pričenja Ciril-Metodovo spominsko leto

Na Češkem obhajajo 1150-letnico prihoda apostolov vere, sv. Cirila in Metoda, v Velikomoravsko kraljestvo; predsednik češke vlade Necas danes na obisku pri papežu.

Katoliška Cerkev na Češkem je včeraj z romanjem v Rim uradno pričela spominsko leto ob 1150-letnici prihoda apostolov vere, sv. Cirila in Metoda, v Velikomoravsko kraljestvo. Papež Janez Pavel II. je oba svetnika skupaj s sv. Benediktom iz Nursije leta 1980 razgasil za zavetnika Evrope. V vzhodni Cerkvi so njun god obhajali včeraj, 24. maja, v zahodni Cerkvi pa se apostolov spominjamo 5. julija. Ciril-Metodovo na Češkem obhajajo kot ekumenski praznik, zato so si včerajšnji dan izbrali za začetek spominskega leta 2012/2013.

Češko delegacijo v Rimu s cerkvene strani vodi predsednik Češke škofovske konference, praški nadškof Dominik Duka, v večno mesto pa sta poromala tudi Dukov predhodnik kardinal Miloslav Vlk in nadškof iz Olomouca, Jan Graubner. Z državne strani sta se romanja udeležila predsednik češke vlade Petr Nečas in ministrica za kulturo Alena Hanakova.

Danes dopoldan bosta obe delegaciji obiskali grob sv. Cirila (826-869) v rimski baziliki sv. Klemena, pa tudi grob praškega nadškofa kardinalk Jozefk Berana v kripti Petrove bazilike. Predsednika vlade Nečasa bo papež Benedikt XVI. sprejel v zasebno avdienco.

Popoldan bodo češki romarji skupaj z evropskimi škofi obhajali slovesno bogoslužje v cerkvi Santa Maria Prassede, ki ga bo vodil predsednik sveta Evropskh škofovskih konferenc, madžarski primas kardinal Peter Erdö. Zvečer češki filharmoniki pod pokroviteljstvom predsednika vlade Nečasa prirejajo koncert duhovne glasbe v cerkvi Svete Marije Velike.

Češki in moravski škofje so ob jubileju odprli tudi posebno spletno stran (http://www.velehrad.eu/) ter za posebej zaslužne pripravili posebna odlikovanja reda Cirila in Metoda.

Osrednja prireditev krajevne Cerkve ob spominskem letu bo v moravskem romarskem središču Velehrad, ki po izročilu velja za kraj smrti in pokopa svetega Cirila. Vrhunec jubileja naj bi bil obisk papeža Benedikta XVI., ki pa še ni terminsko določen.

Na Slovaškem, kjer še močneje kot na Češkem občutijo pravico do nasledstva Velikomoravskega kraljestva in se v svoji ustavi izrecno sklicujejo na dediščino Cirila in Metoda, bodo spominsko leto pričeli s slovesnim bogoslužjem 5. julija v Nitri. Katoliški god sv. Cirila in Metoda je tako na Slovaškem kot tudi na Češkem državni praznik.

Tudi Slovaška škofovska konferenca v jubilejnem letu računa na obisk papeža Benedikta XVI. Tamkajšnje cerkveno vodstvo ima obsežne načrte za spominsko leto, ki naj bi trajalo do 31. decembra 2013. 1. julija letos bodo objavili pastirsko pismo, od julija dalje pa bodo vsako prvo nedeljo v mesecu bogoslužja posvečen spominu na oba apostola.

Slovaki načrtujejo tudi štiri znanstvene konference v Nitri, Rimu in Bratislavi, izdali naj bi antologijo o sv. Cirilu in Metodu, pripravili razstavo v Nitri, izdali spominsko znamko in uredili spomenike v prestolnici Bratislavi ter v mestu Martin.

Posebno vlogo bo na vzhodnem Slovaškem odigrala tudi grško-katoliška Cerkev, ki je na tem področju močno zastopana. Z uporabo staroslovanskega cerkvenega jezika, bizantinskega bogoslužja in podob ter duhovnostjo na poseben način ohranja spomin na apostola vere in prinašalca kulture, sv. Cirila in Metoda.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh