Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Češka katoliška Cerkev počastila spomin na Vaclava Havla

Objava: 19. 12. 2011 / 09:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Češka katoliška Cerkev počastila spomin na Vaclava Havla

Češki primas nadškof Duka: "Hvala, Vaclav!" - Nadškof Graubner: "Pogumen in ljubezniv človek, ki ni živel zase, ampak za druge."

Škofje na Češkem so ob smrti nekdanjega predsednika države Vaclava Havla počastili njegovo življenjsko delo in ga postavili za vzor vsem državljanom Češke republike. Praški nadškof in češki primas Dominik Duka se je pokojnemu predsedniku v izjavi za javnost včeraj zahvalil za ‘možnost življenja v svobodi in za obnovo cerkvenega življenja na Češkem’. Po njegovem mnenju so imele Havlove besede ‘v duhu ekumenizma težo za vsakogar, ki se sklicuje na Jezusa’.

Njegove besede, je dejal predsednik Češke škofovske konference, pa bi veljale tudi ‘prijatelju in sozaporniku’ Vaclavu Havlu. Z njegovim odhodom, je nadškof Duka pojasnil med obujanjem osebnih spominov, se po njegovem mnenju zaključuje ‘eno izmed najlepših življenjskih obdobij, katerega neločljivi del je bil Vaclav in njegova pogumna življenjska drža’. Vendarle pa to obdobje še ni povsem zaključeno, je trdno prepričan praški nadškof, ki je ob koncu svojega nagovora iskreno zaklical: “Hvala, Vaclav!”
Kot so še dodali s Tiskovnega urada Češke škofovske konference, sta bila Vaclav Havel in Dominik Jaroslav Duka leta 1981 skupaj zaprta v zaporu Bory v bližini Plzna. Nista si sicer delila jetniške celice, kljub temu pa sta se ‘spoznala in sklenila tesno prijateljstvo ter se redno sestajala ob pogovorih o družbenih, človeških in verskih vprašanjih’.

Sinoči ob šesti uri je nadškof Duka v praški stolnici lastnoročno zazvonil s stolnim zvonom, zatem pa so se s svojim zvonenjem oglasili zvonovi po vseh cerkvah in kapelah v državi. Danes dopoldan se je češki primas skupaj s predsednikom države Vaclavom Klausem, predsednikom senata Milanom Stechom in predsednico parlamenta Miroslavo Nemcovo na praškem gradu vpisal v žalno knjigo.

Nadškof Duka je v svoji izjavi za javnost obudil tudi spomin na svoj zadnji pogovor z nekdanjim predsednikom Havlom glede priprav na televizijsko oddajo za novoletno dan 2012. Tedaj sta spregovorila o viziji za prihodnost. Zdaj, ‘ob zaključku adventa, pa je on – Havel – prispel k Njemu, o katerem sva skupaj toliko govorila’. Havlove besede ob zadnjem srečanju še vedno veljajo: “Ne počutim se dobro, vemo pa, da On se”. Oddajo, ki je bila posneta 11. novembra v prostorih praškega nadškofijskega dvorca, bodo zdaj predvajali na dan pogreba Vaclava Havla.

Tudi metropolit Češke cerkvene pokrajine, nadškof iz Olomouca, Jan Grabner, je v izjavi počastil spomin na pokojnega predsednika. V številnih osebnih srečanjih z Vaclavom Havlom mu je ta zapustil vtis ‘pogumnega in ljubeznivega človeka, ki ni živel zase, ampak za druge, za celotno skupnost’. Prav zato je premogel tudi sposobnost vodenja. ‘Neutrudni iskalec svobode, resnice in lepote je znal v najpomembnejših trenutkih novodobne zgodovine Republike Češke v številnih ljudeh prebuditi vero, da bosta resnica in ljubezen na koncu vendarle zmagovalki’.

Nekdanji češki predsednik, pred tem pa disident Vaclav Havel, je umrl včeraj v starosti 75 let. Havel je za večnost zaspal v svoji počitniški hiški v mestu Trutnov na severu Češke, v zadnjih trenutkih pa sta bili ob njem soproga Dagmar in medicinska sestra iz reda sv. Karla Boromejskega.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh