Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Češki duhovnik Tomaš Halik 'Človek sprave 2010'

Objava: 19. 01. 2011 / 08:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Češki duhovnik Tomaš Halik 'Človek sprave 2010'

Odlikovanje 'Poljskega sveta kristjanov in judov' so Haliku izročili v osrednji sinagogi nekdanjega varšavskega geta.

Tomaš Halik, dvainšestdesetletni češki katoliški duhovnik in intelektualec, je prejel častni naziv 'Človek sprave 2010'. Kot je sporočila Češka škofovske konferenca, mu je odlikovanje podelil 'Poljski svet kristjanov in judov' minulo soboto zvečer v prostorih osrednje sinagoge poljske judovske skupnosti, ki leži na ozemlju nekdanjega varšavskega geta. Omenjeni naziv vsako leto podelijo pomembni tuji osebnosti, s čimer počastijo njene zasluge pri prizadevanju za dobre odnose med judi in kristjani.

Sociolog in filozof religije Halik sodi med najbolj znane katoliške intelektualce v srednji in vzhodni Evropi. Bil je tesen zaupni sodelavec nekdanjega češkega predsednika Vaclava Havla in dolgoletnega praškega nadškofa Františka Tomašeka, visok ugled pa uživa tudi v sicer očitno ateistično usmerjeni češki družbi.

Halik redno zavzema stališče do političnih in etičnih vprašanj. Predvsem spodbuja češki narod k večji družbeni in politični dejavnosti in vpletenosti ter k resni obdelavi komunistične preteklosti. Poleg tega si že dolga leta prizadeva za svetovni dialog med različnimi veroizpovedmi.

Halik, rojen leta 1948, je odraščal v liberalno-intelektualni družini. Cerkvi se je pridružil šele leta 1972, ko so ga komunisti izključili iz nekega gospodarskega podjetja. Skrivaj je doštudiral teologijo in bil leta 1978 v Erfurtu posvečen v duhovnika. Enajst let je delal v civilnem poklicu kot psihoterapevt za alkoholike in narkomane.

Kot duhovnik 'iz podzemlja' je vodil skrivne seminarje. K njegovemu disidentskemu krožku sta pripadala tudi brata Havel. Halik je nekaj časa živel v enem izmed budističnih samostanov v Indiji in predaval v Združenih državah Amerike. Danes predava sociologijo na Karlovi univerzi. Je predsednik 'Češke krščanske akademije', ki si prizadeva za nemško-češko spravo. Za svoje delo je prejel že številna priznanja.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh