Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Češki kardinal Špidlik praznuje devetdeset let

Objava: 16. 12. 2009 / 09:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Češki kardinal Špidlik praznuje devetdeset let

Pater Špidlik je avtor več kot dvestotih znanstvenih del in nekaj ducatov knjig

Kardinal Tomas Špidlik bo jutri dopolnil devetdeset let. Strokovnjak za vzhodnokrščansko duhovnost se je rodil leta 1919 v Boskovicah na Moravskem. Filozofijo in filologijo je študiral v Brnu, teologijo pa v Maastrichtu in Rimu. Leta 1942 je vstopil v jezuitski red, 1949. pa je prejel mašniško posvečenje.

Ko je postalo jasno, da mu komunisti ne bodo dovolili vrnitve na Češkoslovaško, je Špidlik ostal v Rimu. Delal je pri vatikanskem radiu in na Papeškem orientalskem inštitutu nadaljeval s študijem. Dolgoletno izobraževanje ga je med drugim popeljalo tudi v Združene države Amerike, Indijo in v Kongo. Od leta 1990 živi in dela v Centru Aletti v Rimu. Janez Pavel II. je patra Špidlika leta 2003 imenoval za kardinala, vendar v konklavah leta 2005 zaradi previsoke starosti ni več imel volilne pravice. Za kardinalski kolegij je takrat pripravil uvodno razmišljanje.

Špidlik je avtor več kot dvestotih znanstvenih del in nekaj ducatov knjig. V svojih delih se večinoma ukvarja z odnosom rimokatoliške Cerkve z vzhodnimi Cerkvami. V domovini mu je takratni češki predsednik Vaclav Havel leta 1998 podelil najvišji državni red.

Kardinal Špidlik je častni doktor na praški Karlovi univerzi in častni meščan rojstnega kraja Boskovice. Češka škofovska konferenca mu je podelila red sv. Cirila in Metoda za življenjsko delo.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh