Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čestitke "korona" maturantom

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 13. 07. 2020 / 13:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.07.2020 / 08:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Čestitke "korona" maturantom

Čestitke "korona" maturantom

Na škofijskih gimnazijah v Ljubljani in Vipavi več kot 98-odstotni uspeh, v Želimljah 100-odstotni.

Dijaki, ki so splošno maturo opravljali v spomladanskem roku, so danes (v ponedeljek, 13. julija) dobili rezultate, na novinarski konferenci so rezultate splošne in poklicne mature predstavili ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec ter pristojni na Državnem izpitnem centru.

K spomladanskemu izpitnemu roku splošne mature se je prijavilo 6078 dijakov (lani 6343) iz 84 šol, ki so maturo opravljali iz 35 različnih predmetov. Zaradi epidemije koronavirusa je letos splošna in poklicna matura potekala malo drugače. Začela se je konec maja s pisnimi izpiti in končala v drugi polovici junija z ustnimi izpiti. Kot so povedali na novinarski konferenci je splošno maturo uspešno opravilo 93,92 odstotka dijakov četrtih letnikov, ki so jo opravljali prvič, poklicno pa 92,59 odstotka tistih, ki so jo opravljali prvič. »Ocene so kljub epidemiji primerljive s preteklimi leti, meje so se denimo pri matematiki spustile, pri slovenščini pa zvišale,« je dejal direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc.

Na splošni maturi je 280 kandidatov doseglo 30 ali več točk in tako prejme spričevalo s pohvalo, med njimi jih je 11 doseglo največji možni uspeh. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je dijakom, ki so uspešno opravili maturo, čestitala in se zahvalila Državnemu izpitnemu centru, ki je kljub epidemiji omogočil izvedbo mature in zaključnih izpitov "v teh posebnih razmerah".

Kako uspešni so bili dijaki štirih škofijskih gimnazij?

V Vipavi imajo kar osem zlatih maturantov

»Letošnje šolsko leto je bilo v drugi polovici verjetno eno izmed najbolj nenavadnih. V takšnih okoliščinah so letošnji maturanti zaključevali šolsko leto in opravljali maturo. Zato je še toliko več vreden njihov uspeh,« nam je sporočil ravnatelj škofijske gimnazije Vipava Vladimir Anžel.

Vsi dijaki četrtega letnika (63 dijakov) vipavske škofijske gimnazije so uspešno zaključili letnik in vsi pristopili k opravljanju mature v junijskem roku. Ena dijakinja je opravljanje mature zaradi zdravstvenih razlogov prekinila in bo na jesenskem roku opravljala en predmet – ostalo je uspešno opravila. Od 62 dijakov, ki so v tem roku maturo opravljali v celoti, jih je 61 maturo uspešno opravilo. Samo ena dijakinja bo še morala nekaj dodati pri enem predmetu. Po uspehu so dijaki tako bili 98 %. Med dijaki, ki pa so maturo uspešno opravili so tudi trije dijaki s posebnimi potrebami.

Šest dijakinj in dva dijaka – skupaj osem dijakov je doseglo naziv zlati maturant. Še trije dijaki pa so zelo blizu temu dosežku. Skupaj je odličen uspeh na maturi (25 točk ali več) doseglo 20 dijakov (32,2 %). Maturanta z nazivom »diamantni« letos v Vipavi nimajo. Skupaj so dijaki dosegli 22,2 točke, kar je zopet visoko nad slovenskim povprečjem. Skupaj je do sedaj na ŠGV maturiralo 1442 maturantov.


Zlati maturantje škofijske gimnazije Vipava: Pia Trošt, Petja Premrl, Matej Kompara, Zala Glavač, Klemen Kete, Ivana Mužina in Mihaela Poljšak, na fotografiji manjka zlata maturantka Ema Terpin (foto: V. A./ gimnazija Vipava).


Matura 24. generacije dijakov Škofijske klasične gimnazije

Na Škofijski klasični gimnaziji v Zavodu sv. Stanislava je v maju in juniju opravljalo maturo 153 dijakov iz petih oddelkov. Zrelostni preizkus je uspešno opravilo 151 maturantov, torej je letošnji uspeh 98,7 %. Maturantje so na maturi povprečno dosegli 23,31 točke, kar je nad slovenskim povprečjem. Direktor mag. Anton Česen je maturantom čestital ob uspešnem zaključku gimnazije, ravnatelj Simon Feštanj pa jim je podelil maturitetna spričevala, zaradi korona virusa letos izjemoma po razredih. "Maturantom 24. generacije čestitamo za uspešno opravljen maturitetni izpit in se jim zahvaljujemo za vse, kar so v teh štirih letih delili drug z drugim in s celotno skupnostjo Zavoda sv. Stanislava. Želimo jim vse dobro pri uresničevanju življenjskega poslanstva," je maturante ob podelitvi spričeval nagovoril direktor Zavoda sv. Stanislava mag. Anton Česen.

Med rednimi maturanti jih je 33 doseglo 28 točk ali več, za kar bodo na akademiji ob prazniku sv. Stanislava prejeli pohvalo za odličen uspeh na maturi. Zlatih maturantov, ki so dosegli 30 točk ali več, je 19, Gregor Babič pa je diamantni maturant v vsemi 34 točkami. Dijakinja Magdalena Roža Jovan je dosegla izjemen uspeh pri angleščini – višja raven z 97 odstotnimi točkami, kar je najboljši rezultati v Sloveniji. Ravnatelj gimnazije Simon Feštanj se veseli uspeha letošnje generacije: "Uspeha smo veseli. Zavedamo pa se, da matura ne izmeri vsega, kar so ti naši mladi v teku šolanja pridobili poleg znanja in jih bo spremljalo kot popotnica na njihovi nadaljni poti."

Maturitetne izpite je opravljalo tudi 13 kandidatov, ki nimajo statusa rednega dijaka Škofijske klasične gimnazije. Od štirih kandidatov, ki so izboljševali maturo, je trem to tudi uspelo.

Na Škofijski klasični gimnaziji v Zavodu sv. Stanislava letos zaključuje gimnazijsko izobraževanje že 24. generacija maturantov. Do sedaj je na gimnaziji maturiralo 3732 maturantov.


Zlati in odlični maturantje Škofijske klasične gimnazije z direktorjem Tonetom Česnom in ravnateljem Simonom Feštanjem (foto Zavod sv. Stanislava)

Želimlje: Vseh 78 dijakov uspešnih, maturo so opravili 100 odstotno!

Kot sporočajo iz gimnazije Želimlje so bili maturanti na spomladanskem delu mature uspešni 100 odstotno. Med 78 maturanti so bili trije zlati, kar pomeni 30 ali več točk. Na kratki prireditvi ob podelitvi maturitetnih spričeval je ravnatelj Peter Polc dijakom čestital za lep rezultat in jim voščil, "da bi bili na fakulteti vsaj tako uspešni, kot so bili v srednji šoli." V spontanem klepetu po podelitvi pa so po besedah ravnatelja Polca "še mnogokrat slišali, da nam ni vseeno, ko nam je epidemija onemogočila normalno slovo. Veliko pa je bilo tudi zagotovil, da se gotovo še srečamo in da se bodo maturanti še z veseljem vračali v Želimlje."
Povprečno število zbranih točk želimeljskih maturantov je 22,40, kar je, kot pravi ravnatelj "za generacijo, ki pri vpisu ni imela skoraj nobene omejitve, zelo lep uspeh." Najnižje število doseženih točk na spomladanskem maturitetnem roku je dosegel dijak s 13 točkami.
Od republiških povprečij so maturanti gimnazije Želimlje najbolj pozitivno odstopali pri maturitetnih preizkusih iz matematike, nemščine in kemije.


Zlati maturantje gimnazije Želimlje so: Meta Ažbe (32 točk), Živa Končan (31 točk) in Peter Ribič (30 točk) (foto: spletna stran gimnazije Želimlje)

Mariborski škofijci močno izboljšali lanski rezultat

Na Škofijski gimnaziji A. M. Slomška je letos pristopilo k maturi 89 dijakov, uspešnost na maturi pa je bila 90 odstotna. Povprečno število doseženih točk v generaciji je bilo za 15 odstotkov višje kot preteklo leto, in sicer 19,3 točke. Zlata maturanta sta bila dva: Urška Ferlež in Matej Zazijal. Še nekaj dijakov je doseglo 29 točk, kar pomeni, da jim je do "zlata" zmanjkala le ena točka. Bistveno več dijakov kot pretekla leta je na maturi doseglo 25 ali več točk, kar pomeni odličen uspeh, zelo veliko dijakov pa je s svojim znanjem pri tujih jezikih izkazalo tak nivo znanja, da so prejeli tudi certifikat.
"Uspeh na maturi je po naši oceni dober, še posebej v luči zahtevnega pouka na daljavo. Za tak uspeh se moramo zahvaliti dijakom, ki so priprave vzeli dovolj resno, profesorjem, ki so v času pouka na daljavo delali zelo prizadevno, pa seveda staršem, ki so doma nosili velik del bremena moralnih spodbud svojim mladostnikom," je povedal ravnatelj Samo Repolusk, nadškof Alojzij Cvikl pa je na prireditvi pred šolo maturantom podelil spričevala.


Maturante mariborske škofijske gimnazije je pred podelitvijo spričeval nagovoril nadškof Alojzij Cvikl (foto Gimnazija A. M. Slomška)


Mariborski "škofijci" s posebno pohvalo


Nadškof Cvikl z zlatima maturantama letošnje generacije dijakov škofijske gimnazije A. M. Slomška

Maturantkam in maturnatom čestitamo tudi z uredništva Družine!

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh