Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Četrt stoletja Novega glasa

Objava: 13. 01. 2021 / 16:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.01.2021 / 16:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Četrt stoletja Novega glasa

Četrt stoletja Novega glasa

Novi glas je edini slovenski časopis, ki izhaja na Goriškem na obeh straneh meje.

Odgovorni urednik Jurij Paljk: Brez nepotrebne skromnosti zapišimo, da je Novi glas edina uspešna združitev v našem prostoru, čeprav je bilo ob združitvi obeh tednikov veliko težav, tudi nasprotovanj. FOTO: Tatjana Splichal



Četrt stoletja je minilo, odkar je v četrtek, 11. januarja 1996, iz tiskarne prišla prva številka goriškega Novega glasa, tednika Slovencev v Italiji, ki je nastal z združitvijo tržaškega Novega lista z goriškim Katoliškim glasom. V uredništvu se, kot pravijo, »iz tedna v teden trudijo, da bi s poročili, z informacijami, razmišljanji, s poglobitvami in stališči prikazali prepoznavno in verodostojno sliko življenja in dela žive in živahne prisotnosti slovenske narodne manjšine v Furlaniji-Julijski krajini«.

»Obletnice se spominjamo v mesecu verskega tiska, o katerem se danes žal skorajda ne piše več, ker so se časi spremenili, časopisi prav tako, tudi zato, ker se vse bolj umikajo v nišo, ki ostaja predvsem domena starejših. Prav zato ima današnji tednik Novi glas spletno stran, prisotni smo na družbenih omrežjih, a še vedno ostajamo zvesti tudi papirju in našim naročnikom,« je o izzivih tednika, ki ga izdaja Zadruga Goriška Mohorjeva, v zapisu ob jubileju poudaril odgovorni urednik Jurij Paljk, decembra lani tudi prejemnik Meškovega priznanja.

Veliko se da narediti tudi v malem

Kljub velikanskim težavam z distribucijo, italijanska pošta namreč časopisa ne dostavlja pravočasno, je vloga Novega glasa tudi danes neprecenljiva, saj je edini slovenski časopis, ki izhaja na Goriškem na obeh straneh meje. »To pove veliko o sedanji družbi. Brez nepotrebne skromnosti zapišimo, da je Novi glas edina uspešna združitev v našem prostoru, čeprav je bilo ob združitvi obeh tednikov veliko težav, tudi nasprotovanj, a je le zmagala dobra volja,« je izpostavil Paljk.

»Pri Novem glasu se je izšolalo veliko slovenskih časnikark in časnikarjev, ki danes delajo pri drugih medijskih hišah; nikjer drugje niso in takrat ne bi imeli možnosti postati poklicni časnikarji,« Paljk ni zaobšel niti dejstva, da je (bil) Novi glas »valilnica« dobrih novinarjev. »Med pandemijo smo kljub težavam Novi glas ponovno prenovili, torej se da veliko narediti v malem,« je še dodal in se med drugim zahvalil tudi »verskim, družbenim in političnim predstavnikom, ki še menijo, da je Novi glas pomemben dejavnik v današnjem mozaiku slovenskega svobodoljubnega, demokratičnega medijskega prostora.«

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh