Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Četrti shod upokojencev, zbiranje podpisov in tlakovanje poti za stranko

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 28. 04. 2023 / 14:20
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2023 / 16:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Četrti shod upokojencev, zbiranje podpisov in tlakovanje poti za stranko
Inštitut 1. oktober zbira podpise za zakon o dvigu pokojnin. FOTO: Tatjana Splichal

Četrti shod upokojencev, zbiranje podpisov in tlakovanje poti za stranko

Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije in Inštitut 1. oktober takoj po praznikih, v sredo, 3. maja 2023, ob 15. uri na običajnem prizorišču na Trgu republike v Ljubljani, pred parlamentom, napovedujeta že 4. vseslovenski protestni in protivladni shod upokojencev. Hkrati sta, po besedah pobudnika Pavla Ruparja, začela zbirati podpise za zakon o dvigu pokojnin.

Za zbiranje podpisov so dobili zeleno luč v ponedeljek, samo v prvih dveh dneh so že zbrali blizu 2000 podpisov, kar jim je v čast in za kar so hvaležni, obenem pa prosijo tudi druge državljan(k)e, naj gredo na upravne enote, pred uslužbenci vpišejo svoje podatke in počakajo potrditev, obrazec pa potem pošljejo na naslov inštituta ali ga kar osebno prinesejo na četrti shod.

Istočasno tudi zbiranje podpisov za prostovoljno smrt

»Nekoliko nas skrbi, ker se je istočasno začelo tudi zbiranje podpisov za prostovoljno smrt, za usmrtitve 'podjetja' Srebrna nit, kar nas zgroža, zlasti ker nam izpred upravnih enot sporočajo ljudje, ki prihajajo podpisovat obrazce za boljše in daljše življenje, da jih njihovi aktivisti nagovarjajo, naj spremenijo svoje mišljenje in podpišejo obrazec za zakon o evtanaziji,« je opozoril Pavel Rupar.

Cilj je zbrati 50.000 do 60.000 podpisov

Zbiranje podpisov za dvig pokojnin bo trajalo 60 dni, cilj jih je zbrati od 50.000 do 60.000. Rupar apelira na vse, ki se ne strinjajo, da po 40 letih dela dobivajo 500 € pokojnine, tudi na invalide in kmete, naj odidejo na upravne enote in naredijo nekaj zase (»mi tega ne potrebujemo, jaz osebno še najmanj, potrebujejo pa vsekakor vsi, ki živijo na robu dostojnega življenja«), vabi pa jih tudi na četrti shod.


Pisma za vse predsednike strank

Vsem predsednikom parlamentarnih strank, pa tudi predsedniku Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janezu Sušniku, je poslal pisma s prošnjo za pomoč pri zbiranju podpisov in upa na odziv in pomoč vseh političnih strank »v smeri dialoga in iskanja rezultata«, saj so ali v preteklosti ali v zadnjem času vse posvetile precej pozornosti prav upokojencem ali, kot jih imenujejo, seniorjem.

Junija skupaj s kmeti?

Rupar si je želel četrti shod izpeljati skupaj s kmeti, ki jih maksimalno podpira: »Za njihove pravice in za njihov boj gre, želim pa si, da se odzovejo našemu povabilu o skupnem sodelovanju na naslednjem shodu. Indici so dobri in upam, da bomo junija nastopili složni, tudi z drugimi stanovskimi organizacijami, ki se ne strinjajo s sedanjo politiko.«

Ljudem ne bodo nagajali

Kajti, kot opozarja, bodo lahko le skupaj – in ko jih bo res veliko – močni in kaj dosegli, dokler pa bodo ločeni in vsak na svojem, je to lažje obvladljivo in obeta manj uspeha. Četrti shod so sprva načrtovali na avtobusni in železniški postaji v Ljubljani, a so se po premisleku odločili, da ljudem ne nagajajo, kajti »naš namen je pomagati ljudem in jim olajšati življenje, ne pa ga ovirati,« je jasen Rupar.

Podoknica za predsednico

Tako so začetno mesto zborovanja zopet premaknili na Trg republike, od koder pa bodo tokrat – namesto ogleda ljubljanskih znamenitosti – »šli zapet podoknico predsednici države Nataši Pirc Musar in od tam po Gregorčičevi še do vlade, od tam pa se bomo vrnili na trg«. Zaenkrat je po Ruparjevih besedah najavljenih 106 avtobusov, torej bi utegnila biti udeležba celo rekordna.


Presegli bariero molčečnosti in ignorance

Ob posvetu za zbiranje podpisov jih je sprejel tudi premier dr. Robert Golob, kar si jemljejo v čast, saj so vendarle presegli bariero molčečnosti in ignorance, dobili pa so tudi povabilo predsednice Državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič na srečanje v torek, 16. maja, v državnem zboru, na katerega se bodo prav tako odzvali.

Trmast in odločen sogovornik

»Upam, da smo storili korak naprej, da naše zahteve predstavimo tudi iz oči v oči in skupaj dosežemo, kar je naš namen. Popuščali ne bomo, v meni imajo zelo trmastega in odločnega sogovornika. Želimo pa s tako opevanim dialogom narediti korak naprej do naših ciljev in se veselimo, da bomo na majskem sestanku prvič kot enakopraven partner sogovornik ostalim stanovskim upokojenskim organizacijam.«

Ustanovljen prvi regijski odbor

Inštitut 1. oktober širi mrežo po Sloveniji in je nedavno ustanovil prvi regijski odbor Savinjsko-šaleške regije na Polzeli. Po besedah Borisa Klepeja se je zbralo kakih 100 članov in izvolilo predsedstvo, po praznikih pa pričakujejo, da bo vzklilo še več občinskih oziroma regijskih odborov, pri čemer vabijo vse, ki želijo sodelovati kot koordinatorji ali člani, naj se pridružijo, »kajti skupaj bomo močnejši«.

Zgolj protesti in petje Čebelic niso dovolj

Pavel Rupar je ob tem podčrtal, da to še ne nakazuje začetka politične stranke in da še vedno delujejo kot društvo: »Ne bom pa zanikal, da če bo namig in volja ljudi, naj ustanovimo stranko, jim bomo prisluhnili. Zgolj protesti in petje Čebelic niso dovolj, da bi dosegli svoj cilj. Dokler upokojenci ne bomo imeli predstavnikov v parlamentu, toliko časa bomo odrinjeni iz pogajanj in pogovorov, jemali pa nas bodo kot protestnike in pevce Čebelic.«

Pavel Rupar: Opredeljeni nismo ne levo ne desno, zastopali bomo upokojence in, če bomo prišli v parlament, tvorili tisto vlado, ki bo imela najboljši program za upokojence. FOTO: Tatjana Splichal

Ne levo ne desno

Ko pa bodo enkrat vstopili v državni zbor, je nadaljeval Rupar, bodo njihov sogovornik. »Opredeljeni nismo ne levo ne desno, zastopali bomo upokojence in, če bomo prišli v parlament, tvorili tisto vlado, ki bo imela najboljši program za upokojence. Vseeno mi je, ali jo bo sestavljal Janša, Golob ali kdor koli – če bomo povabljeni k sodelovanju, bomo gledali zgolj na koristi upokojencev.«

Nikogar ne zavračajo, nihče jim ni tuj

Zaenkrat pa se v Inštitutu 1. oktober še ne povezujejo z nikomer, čeprav povabilo velja za vse, njihova vrata pa so odprta, če bodo le skupaj storili kaj za dobro ljudi. »Če temeljimo na dialogu in če so naša sporočila s tega trga 'Povežimo se, nehajmo se sovražiti, bodimo prijatelji, pojdimo v isti smer', potem naj to velja tudi v praksi. Nikogar ne zavračamo, nihče nam ni tuj,« je še pripomnil Rupar.

»Ko bodo rekli 'gremo', bomo pripravljeni in bomo šli«

Če bo torej program katere koli stranke ali nastajajoče koalicije v tej smeri, lahko računajo na njihovo podporo in sodelovanje. »Nesmisel bi bil, da ne bi načrtoval naprej. Niti ne bi bil dober predsednik ali vodja, če ne bi bil pripravljen na vsak scenarij. Vse se pripravlja v smer ustanovitve stranke, status in vsa organizacija bosta samo še čakala na odziv ljudi. Ko bodo rekli 'gremo', bomo pripravljeni in bomo šli,« je zaključil Pavel Rupar.

Kupi v trgovini

Vrtec pri stari mami
Drugi priročniki
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh