Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iz negative v pozitivo

Za vas piše:
Lovro Kavčič
Objava: 26. 03. 2022 / 15:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.03.2022 / 07:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Iz negative v pozitivo
Najst
Challe Salle ima za seboj že 12 let uspešne glasbene kariere. FOTO Urban Zore

Iz negative v pozitivo

Vsak ima drugačno zgodbo. Nekateri na poti do ciljev nimajo posebnih težav, drugi pa morajo prebroditi marsikaj, da pridejo na vrh. Saša Petrović, javnosti poznan kot Challe Salle, ima za seboj že 12 let uspešne glasbene kariere. Pot do uspeha pa ni bila vedno preprosta.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst

Kakšen najstnik je bil Challe Salle? Nekaj o njem izvemo iz pesmi Uspeh.

Najstnik, ki se je iskal. V tistem obdobju sta se ločila moja starša. To je name najbolj negativno vplivalo – izgubil sem neke vrste vzornika, družina mi je bila takrat na prvem mestu. S punco sva se razšla, ostali smo sami z mamo in sestro, kar je definitivno vplivalo na to, da sem postal še večji upornik, kot sem bil že prej. 

Zaradi poškodb sem tudi prisilno nehal trenirati košarko. V najstništvu smo večinoma uporniški, takrat se iščemo in pri meni se je to še bolj poznalo. Na srečo sem se našel v glasbi in športu. To me je rešilo iz negativnih stvari.

Videospot, ki spremlja pesem Uspeh, prikazuje zgodbo. Kako pomemben se vam pri pesmih zdi videospot? 

Kot umetnik mislim, da mora imeti vsak izdelek zraven tudi video. Če že delaš nekaj, naredi zadevo tako, kot je treba. Vsi večji komadi imajo dandanes tudi video. Mislim, da video natančneje prikaže to, kar hoče umetnik sporočiti. 

Če že delaš nekaj, naredi zadevo tako, kot je treba. FOTO: Urban Zore

Če pesem samo poslušaš, si lahko predstavljaš marsikaj. Če pa dejansko vidiš dogajanje, ki ga je umetnik želel pokazati, ti bodo zadeve še bolj jasne. Videospot poskušam posneti vsaj za večje pesmi, ki mi nekaj pomenijo in želim z njimi nekaj sporočiti.

V čem bi rekli, da ste od svojih najstniških let najbolj napredovali?

Ponosen sem na svojo osebnostno rast in način razmišljanja – da sem se iz svojih napak veliko naučil. Pravim, da napake niso napake, ampak so lekcije, če se iz njih nekaj naučiš. Če pa ves čas ponavljaš stvari, ki jih delaš narobe, bodo zmeraj zgolj napake. 

Življenje te uči, testira, preizkuša na različne načine. Sam sem šel skozi težave z glasbo, športom in s pomočjo družine. Moral sem biti močna oseba, da nisem obupal in odnehal ter se prepustil slabim vplivom družbe. Najbolj ponosen sem, da sem se kot oseba spremenil »iz negative v pozitivo«.

Družina je smisel življenja. Zelo sem ponosen na svojo sestro in njenega moža. Zelo sem vesel nečakinje. FOTO: Urban Zore

Glede na to, kako se spreminjaš kot oseba, se spreminja tudi glasbeni stil, kar je pri meni težko spregledati. Mislim, da sem s svojim delom v zadnjih petih letih pozitivno vplival na slovensko glasbo, kulturo in poslušalce, predvsem na mlade. 

Ponosen sem, da slovenska mladina posluša domačo glasbo in v času, ko je ogromno tuje priljubljene glasbe, nekdo reče: »To je to, to mi je ful všeč!«

Gledamo vas na zvezkih in drugih izdelkih za šolarje. Ste idol mnogih mladih. Kakšen zgled jim želite dati, kaj sporočiti?

Mislim, da sem že sam po sebi z glasbo in načinom življenja poseben zgled. S kolekcijo šolskih stvari pa jih želim še bolj motivirati za šolo, izobrazbo, kar je neka osnova za vse. 

V najstništvu sem bil upornik, a na srečo sem se našel v glasbi in športu. To me je rešilo iz negativnih stvari.

V letih, ko odraščaš, ti šola morda ni na prvem mestu. Ampak šola mora biti, izobrazba je ključ za vse. Kdaj pa kdaj mi je žal, da se nisem vpisal in končal kakšnega faksa. 

Mlade podpiram tudi v tem, da razvijajo svoje talente, verjamejo vase. Če imaš vzornika, ki ti je blizu, je super, da te podpira in ti lahko s svojo zgodbo in izkušnjami pove, da je mogoče vse doseči. 

V letu 2022 se mi zdi, da so možnosti za uspeh na določenih področjih zaradi tehnologije res dobre. Sam sem se stvari učil med ljudmi in na ulici ali pa sem prebral knjigo. Danes pa lahko vse poiščemo na internetu, kar hočem povedati tudi mladim. 

Ne gre le za visenje na igricah, temveč da internet izkoristijo na poti do kariere. Ni vedno vse za zabavo, ampak se lahko izkoristi tudi za izobrazbo.

Mlade podpiram tudi v tem, da razvijajo svoje talente, verjamejo vase. FOTO: Urban Zore

Ne skrivate, kako ponosen stric ste. Kako se počutite v tej vlogi?

Mislim, da je družina smisel življenja. Zelo sem ponosen na svojo sestro in njenega moža. Zelo sem vesel nečakinje. Preizkusil sem se v vlogi strica in mi zelo ustreza. Vidim tudi, da je z otrokom veliko dela. 

Večkrat pomislim na svoje starše in sem jim hvaležen za vse, kar so storili zame. Tudi z dekletom si želiva družino, imeti otroka čim prej in si prizadevava za to. Zelo lepo je imeti dojenčka in ga gledati, kako odrašča, gotovo pa zraven pride tudi velika odgovornost in veliko dela. 

Komaj čakam in sem pripravljen na izziv, da bom tudi sam kmalu očka. Potrudil se bom po najboljših močeh, tako kot se trudim biti čim boljši stric. Otroka bom podpiral ne glede na vse in se potrudil, da ga naučim vsega, kar vem o življenju.

Življenje te uči in preizkuša na različne načine. Moral sem biti močna oseba, da nisem obupal in odnehal ter se prepustil slabim vplivom družbe.

Vrniva se h glasbi. Kaj je najbolj zanimiva stvar, ki se vam je zgodila na nastopu?

Enkrat sva se z menedžerjem peljala z nastopa in je za nama nekaj časa vozil neznan avto. Po mestu seveda to ni bilo nič čudnega, nato pa je za nama vozil tudi dobrih 20 kilometrov po avtocesti. 

Mislil sem si: »Okej, očitno naju nekdo zasleduje. Se bom raje ustavil na bencinski črpalki, da vidim, kaj se dogaja.« Iz avta so izstopili tri punce in dva fanta in rekli, da so zamudili koncert, zato so prosili za fotografijo z mano, saj prej niso mogli priti do mene. Bili so zelo veseli, da sem se ustavil. Iz skoraj filmske situacije je nastalo nekaj simpatičnega.

V letih, ko odraščaš, ti šola morda ni na prvem mestu. Ampak šola mora biti, izobrazba je ključ za vse.

Aprila načrtujete svoj prvi veliki koncert. Kaj pričakujete, kaj si želite od koncerta?

Najprej si želim, da koncert sploh bo. Glede na epidemiološko sliko ne kaže dobro. Koncert oglašujemo normalno; če odpade, bomo izbrali nov datum. Pomembno je, da ljudje vedo, da letos res načrtujem svoj veliki samostojni koncert. 

Imel sem rezerviran 10. 10. 2020, a se žal ni izšlo. Oboževalcem želim pokazati vse, kar znam. Želim, da vidijo napredek. V teh dveh letih je bilo izdanih tudi kar nekaj komadov, ki bi jih poslušalci gotovo radi slišali v živo. Koncert je namenjen izvedbi vseh mojih (starih in novih) hitov. 

Mislim, da sem eden redkih, ki lahko naredi šov v živo s svojim stilom. Za nas je to izziv, saj je večina mojih pesmi narejenih digitalno. Z bendom jih predelamo, da jih lahko izvajamo v živo. Mislim, da bodo ljudje presenečeni, kot so bili v preteklosti. Upam, da nam bo letos uspelo. Če ne aprila, pa vsaj jeseni.


Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (4/2021). Revijo lahko prelistate TUKAJ. Spremljajte Najst tudi na Facebooku

Kupi v trgovini

Mladina
Julianova zgodba (trda vezava)
Za mladino
19,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh