Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi ti se lahko lotiš »streamanja«

Za vas piše:
Rok Pisk
Objava: 28. 10. 2021 / 18:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.10.2021 / 14:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tudi ti se lahko lotiš »streamanja«
FOTO: Pexels.

Tudi ti se lahko lotiš »streamanja«

Skoraj 800 let je, odkar je sv. Klara Asiška na božično noč spremljala prvi live stream svete maše na svetu. Zanj je poskrbel Bog sam, ki ji je v njeni bolezni omogočil, da je na daljavo praznovala Jezusovo rojstvo.

Če ti do take svetosti še manjka kak korak, pa si vseeno želiš prenašati dogodke v živo preko spleta, beri naprej. 

Kako se je začelo?

Če izvzamemo tisti prenos v 13. stoletju, pa prvi spletni prenosi segajo v leto 1993. Bili so zgolj v domeni strokovnjakov. Velik razmah pa je pretakanje vsebin doživelo z letom 2008, ko je na to področje vstopil YouTube. Leta 2011 se mu je pridružil Twitch, leta 2016 pa še Facebook ter Instagram. 

Prenosi v živo so postali vedno bolj uporabniku prijazni, dodaten pospešek pa so dobili s širjenjem pametnih telefonov ter boljšimi internetnimi povezavami. Če bi do epidemije prišlo pred 10 leti, najbrž ne bi skoraj vsaka župnija imela prenosa svete maše.

Kako se lotiti »streamanja«?

Prvi korak je izbira platforme. Vsaka ima svoje prednosti, pa tudi omejitve. Poglejmo si za primer najbolj razširjeni: Facebook in YouTube.

Facebook priporočam, če želiš začeti takoj, in to kar s telefonom. Video enostavno deliš s prijatelji ali sledilci strani, ki jo upravljaš. Tudi slabše internetne povezave niso težava: Facebook bo kvaliteto videa prilagodil, da bo potekal brez prekinitev. Seveda pa lahko prenašaš tudi preko računalnika.

FOTO: Pexels.

Na YouTube pa preko telefona ne bo šlo – razen če ima tvoj kanal več kot 1000 naročnikov (se splača biti influencer, kajne). Za prenos tako potrebuješ računalnik ter kamero. Uporabiš lahko kar spletno kamero, ali pa na računalnik priključiš fotoaparat ali videokamero, ki ima HDMI izhod. V tem primeru potrebuješ še t.i. Capture card, ki poskrbi za pretvorbo HDMI signala. YouTube kvaliteto videa nastavi na začetku, in če pride do težav s povezavo, lahko pride do prekinitev prenosa. 

Izboljšaj prenos!

Kaj pa, če želiš v video dodati napise, glasbo, ali pa deliti še svoj zaslon? Na pomoč ti priskoči program Open Broadcaster Software oz. OBS. Z njim lahko dosežeš vse to, in še veliko več: video lahko prenašaš na več deset platform, ali pa ga snemaš na svoj disk. Program lahko uporabljaš tudi kot virtualno kamero ali pa z njim posnameš video navodila za poljuben problem na računalniku. Pa še zastonj je!

Tehnične zahteve: Če sliko zajemaš z zunanjo kamero ali fotoaparatom, jo mora računalnik pretvoriti v ustrezen format in velikost, primerno za prenašanje. Če želiš, da prenos poteka brez prekinitev, potrebuješ nekoliko bolj zmogljiv računalnik (priporočam vsaj procesor i5 ter 8GB RAM).


Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (2/2021). 

Nalaganje
Nazaj na vrh