Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Charlie ima pravico do življenja«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 04. 07. 2017 / 08:45
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Charlie ima pravico do življenja«

Dečka podpira papež Frančišek, pomoč ponuja tudi vatikanska bolnišnica Bambino Gesu.

Papež Frančišek je znova posredoval v primeru 10-mesečnega Charlieja Garda, ki je zaradi redke bolezni že od rojstva v eni izmed londonskih bolnišnic. Zdravniki so njegovo bolezen opredelili kot neozdravljivo in želijo odklopiti naprave, ki dečka ohranjajo pri življenju.



Greg Burke, direktor vatikanskega tiskovnega urada, je minuli konec tedna povedal, da papež Frančišek z naklonjenostjo in ganjenostjo spremlja primer malega Charlieja. Njegovima staršema izraža svojo bližino, moli zanju ter upa, da bodo zdravniki in sodišče upoštevali njuno željo, da bi lahko spremljala in do konca omogočila zdravljenje svojemu otroku.

Charliejevo stanje je izredno zapleteno in zdravniki ne želijo zadajati dodatnega trpljenja dečku, čigar možgani se ne odzivajo več, vendar sveti oče stoji ob strani staršema, ki za svojega sina želita nadaljnje zdravljenje. S pomočjo mednarodne nabirke sta ga želela peljati v ZDA, kjer bi mu omogočili poskusno terapijo, bolnišnica pa se je odločila, da bo čez nekaj dni izključila respirator, ki ga ohranja pri življenju. Odločitev zdravnikov sta podprli tudi britansko sodišče in evropsko sodišče za človekove pravice.

10-mesečni Charlie se je rodil z redko genetsko okvaro, ki povzroča postopno odmiranje mišic in možganske okvare. Pri življenju ga ohranja sistem naprav in zdravniki v londonski otroški bolnišnici Great Ormond Street Children’s Hospital so prepričani, da je njegovo stanje neozdravljivo ter da mali bolnik nima nikakršne možnosti preživetja.

Papež je svoje stališče glede omenjenega primera izrazil že minuli petek, ko je v tvitu zapisal, da je »varovanje človeškega življenja, posebej takrat, ko je to ranjeno zaradi bolezni, prizadevanje ljubezni, ki ga Bog zaupa vsakemu človeku.«

Don Carmine Arice, direktor narodne pisarne za pastoralo zdravja pri Italijanski škofovski konferenci, je dejal, da bi bili katoliški bolnišnici, kot sta klinika Gemelli ali otroška bolnišnica Bambino Gesu, pripravljeni sprejeti malega Charlieja in mu nuditi nadaljnje zdravljenje. Obenem pa, kot mnogi drugi, nasprotuje dejstvu, da starši ne morejo svobodno odločati o otroku, temveč namesto njih odloča država.

Podporo Charliejevima staršema sta v izjavah dali tudi Papeška akademija za življenje ter katoliška Škofovska konferenca Anglije in Walesa.

Vir: Radio Vatikan / Vatican Radio
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
365 dni z Božjo besedo
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh