Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Chris Hipkins bo novi predsednik novozelandske vlade

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 22. 01. 2023 / 09:16
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.01.2023 / 08:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Chris Hipkins bo novi predsednik novozelandske vlade
Chris Hipkins bo v sredo prevzel tudi vodenje vlade. FOTO: FB Chris Hipkins

Chris Hipkins bo novi predsednik novozelandske vlade

Novi vodja novozelandske laburistične stranke je danes postal 44-letni poslanec in minister Chris Hipkins, ki je na čelu stranke nasledil Jacindo Ardern: ta je v četrtek presenetljivo odstopila.

Hipkins je poudaril, da bo njegova glavna skrb zagon gospodarstva. Prav poslabšanje gospodarskih razmer je namreč v preteklih mesecih povzročilo padec priljubljenosti laburistične vlade pod vodstvom Jacinde Ardern, ki je sredi tedna v čustvenem nastopu dejala, da ji je »zmanjkalo goriva« za vodenje države.

Dosedanja premierka Jacinda Ardern in njen naslednik Chris Hipkins. FOTO: FB Chris Hipkins

Predsednik stranke in vlade do splošnih volitev

Hipkins je bil doslej kot minister pristojen za področja policije, izobraževanja in javnih storitev, najbolj pa je znan po svojem vodenju zdravstvenega resorja v času pandemije covida-19, ko je bdel nad izvajanjem zelo strogih omejitev, navaja STA. Na družbenem omrežju Facebook je po imenovanju zapisal: »Ponosen sem, da vodim tako močno, nadarjeno in enotno ekipo. Sem neverjetno optimističen glede prihodnosti Nove Zelandije in prihodnjih priložnosti.« Stranko in državo bo vodil najmanj do splošnih volitev, ki bodo 14. oktobra.

Naporna leta za Ardernovo

Ardernova, ki je leta 2017 pri 37 postala premierka, se tako nekaj manj kot tri leta po osvojitvi drugega mandata poslavlja s položaja. V času prvega mandata je postala tudi mama. Obdobje njenega vodenja države so sicer zaznamovale naravne nesreče, pandemija in prvi teroristični napad v državi. Vse to ji je po njenih besedah vzelo ogromno moči.

Oče dveh otrok

Hipkins je bil od današnjem imenovanju na čelo laburistične stranke kritičen do tega, kako so v nekaterih delih družbe obravnavali njegovo predhodnico. Dejal je, da je bilo ravnanje nekaterih, zlasti na družbenih omrežjih, nagnusno. Ob tem je dodal, da razume, da bo kot premier postal javna osebnost, a to ne bo veljalo za njegovo družino, je povedal oče dveh otrok, ki sta stara štiri in šest let.





Nalaganje
Nazaj na vrh