Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odgovorna poteza novozelandske premierke

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 01. 2023 / 11:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.01.2023 / 13:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odgovorna poteza novozelandske premierke
Jacinda Ardern. FOTO: Wikipedia

Odgovorna poteza novozelandske premierke

Predsednica novozelandske vlade Jacinda Ardern pred letošnjimi volitvami zapušča vodilni položaj: ob napovedi odstopa je v čustvenem nastopu pojasnila, da ji je »zmanjkalo goriva« za vodenje države.

Do te nepričakovane napovedi je prišlo, poroča britanski BBC, ko so javnomnenjske raziskave pokazale, da se njena laburistična stranka sooča s številnimi ovirami za zmago na naslednjih volitvah, ki so napovedane 14. oktobra letos. Ardernova je v izjavi za javnost izjemno čustveno opisala, kako jo je šest »zahtevnih« let na vodilnem položaju neizbrisno zaznamovalo. Laburistični poslanci bodo o njeni zamenjavi glasovali v nedeljo.

Če bi nadaljevala, bi Novi Zelandiji naredila medvedjo uslugo.

42-letna Ardernova je pojasnila, da si je med poletnimi počitnicami vzela čas za premislek o svoji prihodnosti: upala je, da bo našla dovolj moči in energije za nadaljevanje svoje funkcije. Ker se to ni zgodilo, bi po lastnih besedah, »če bi nadaljevala, Novi Zelandiji naredila medvedjo uslugo«. S položaja premierke bo odstopila najpozneje do 7. februarja.

Najmlajša predsednica vlade na svetu

Jacinda Ardern je sicer postala najmlajša predsednica vlade na svetu, ko je bila leta 2017 na ta položaj izvoljena v starosti 37 let. Leto pozneje je postala druga izvoljena svetovna voditeljica, ki je rodila med mandatom, po pakistanski premierki Benazir Buto leta 1990. Novo Zelandijo je vodila skozi epidemijo koronavirusne bolezni in posledično recesijo, streljanje v mošeji v Christchurchu in hude naravne nesreče, kot je bila izbruh vulkana na Belem otoku.

Po besedah Ardernove je bilo vodenje države med koronakrizo izjemno zahtevno.

Ob napovedi odstopa je dejala, da je bilo zadnjih pet let in pol »najbolj izpolnjujočih« v njenem življenju, vendar je bilo vodenje države med krizo izjemno zahtevno. Za njeno delo so se ji zahvalili številni politični kolegi, avstralski premier Anthony Albanese pa je kolegico opisal kot »voditeljico z razumom, močjo in empatijo« ter svojo »veliko prijateljico«.

Svetovna politična zvezda, doma manj priljubljena

Ardernovo so pogosto obravnavali kot svetovno politično zvezdo, toda javnomnenjske raziskave so pokazale, da je bila doma vedno manj priljubljena. Leta 2020 je laburistično stranko pripeljala do velike zmage na volitvah, pri čemer je izkoristila odločen zgodnji odziv svoje vlade na koronaepidemijo. Toda po zadnjih javnomnenjskih raziskavah je njena osebna priljubljenost najnižja od njene izvolitve, podobno nizko pa je tudi odobravanje delovanja njene stranke.

Ob koncu krize se je morala soočiti z zaostankom volilnih obljub, ki so bile med epidemijo odložene.

Lansko leto je Ardernova v pogovoru za britanski BBC izjavila, da je padanje njene priljubljenosti cena, ki jo je laburistična vlada plačala za zaščito ljudi pred koronavirusom. Soočiti pa se je morala tudi s krizo življenjskih stroškov, nacionalnim strahom pred kriminalom in zaostankom volilnih obljub, ki so bile med epidemijo odložene.

Verjame v zmago laburistov in se veseli poroke

Odzivi na njeno napoved so zelo različni: nekateri menijo, da s položaja »beži, preden bi jo odstavili«, drugi pa trdijo, da je »ena največjih premierk v zgodovini Nove Zelandije«. Ardernova po lastnih navedbah ne odstopa zato, ker bi bila ona ali njena stranka nepriljubljeni in da ne morejo zmagati na volitvah, »ampak zato, ker verjamem, da lahko zmagamo in da bomo, za ta izziv pa potrebujemo sveža ramena,« na katera se bodo lahko zgrnila vsa bremena vladajoče stranke.

Kot voditelj si lahko malce 'samosvoj' – nekdo, ki ve, kdaj je čas, da se umakne.

Ardernova je na koncu izrazila upanje, da se je bodo v Novi Zelandiji spominjali kot »nekoga, ki je vedno poskušal biti prijazen«: »Upam, da bom ob odhodu Novozelandcem pustila prepričanje, da si lahko prijazen, toda močan, empatičen, vendar odločen, optimističen, toda osredinjen. In da si kot voditelj lahko malce 'samosvoj' – nekdo, ki ve, kdaj je čas, da se umakne.«

Jacinda Ardern se na začetku nove življenjske poti po lastnih besedah najbolj veseli poroke z dolgoletnim zaročencem Clarkom Gayfordom, s katerim imata štiriletno hčerko Neve Te Aroha.

Nalaganje
Nazaj na vrh