Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Cilj ekumenizma ni minimalistični kompromis«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 07. 2013 / 11:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Cilj ekumenizma ni minimalistični kompromis«

Papež Frančišek je pripravil svoj prvi daljši nagovor predstavnikom pravoslavnih Cerkva, ki so se v Rimu udeležili slavja na praznik krajevnih zavetnikov, apostolov Petra in Pavla; po papeževih besedah gre za 'poglabljanje ene in edine resnice, ki jo je Kristus daroval svoji Cerkvi'.

Papež Frančišek je v svojem prvem daljšem nagovoru predstavnikom svetovnega pravoslavja ločenim Cerkvam položil na srce, naj si prizadevajo za iskanje resnice. Kristjani se takšnim prizadevanjem ne smejo izmikati, saj je iskanje edinosti med njimi nujnost in obveza, na pa razkošjem, je sveti oče dejal minuli petek, ko je sprejel delegacijo ekumenskega patriarhata iz Carigrada. Pravoslavni dostojanstveniki so v Rim tradicionalno pripotovali ob prazniku rimskih zavetnikov apostolov Petra in Pavla, vatikanska delegacija pa ekumenski patriarhat vsako leto obišče na praznik apostola Andreja, 30. novembra. Frančišek je medsebojno obiskovanje katoličanov in pravoslavnih na praznike njihovih zavetnikov označil kot 'razveseljiv izraz globoke povezanosti v veri, upanju in ljubezni'.

Kot je Frančišek poudaril v svojem nagovoru, pri ekumenskih prizadevanjih ne gre za kompromis z minimalističnimi teološkimi cilji, pač pa za 'poglabljanje ene in edine resnice, ki jo je Kristus daroval svoji Cerkvi'. Pravoslavno delegacijo je v imenu patriarha Bartolomeja I. vodil metropolit iz Pergamona, Ioannis Zizioulas.

Poleg medsebojnega obiskovanja pa je za ekumenska prizadevanja izrednega pomena tudi teološki dialog v Mednarodni mešani komisiji za teološki dialog med katoliško in pravoslavno Cerkvijo. Člani komisije trenutno razpravljajo o zahtevni temi teoloških in cerkvenih povezav med papeškim primatom in vodstveno sinodalno strukturo. Papež Frančišek je svoje pravoslavne goste prosil, naj zanj molijo.


Vir: Kathpress / RV
Foto: news.va



Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh