Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ciljno splavljanje deklic moramo prepovedati«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 01. 2014 / 09:27
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Ciljno splavljanje deklic moramo prepovedati«

»Ciljno splavljanje deklic moramo prepovedati«

Svet Evrope: »Spolomor« ustvarja »ozračje nasilja proti ženskam«.

Opravljanje splavov na podlagi spola zarodka je v popolnem nasprotju s spoštovanjem človekovih pravic in bi ga morali prepovedati, v izjavi za javnost, objavljeni na spletnih straneh, zahteva komisar za človekove pravice pri Svetu Evrope v Strasbourgu, Nils Muižnieks.

Muižnieks s tem prispeva k prizadevanjem na evropski ravni za preprečitev ciljnega splavljanja deklic, ki je medtem že postalo tudi evropski problem. Prakticiranje »spolomora« je »dejanje skrajne diskriminacije« in ustvarja »ozračje nasilja proti ženskam«, ki so pod pritiskom, da zaradi »napačnega spola« splavijo svojega nerojenega otroka.

Sam splav na podlagi »napačnega« spola je v številnih državah z zakonom prepovedan. Kljub temu je precej razširjena praksa, pojasnjuje evropski komisar. Dečki so na številnih območjih kulturno in tradicionalno več vredni od deklic. V nekaterih predelih Indije in Kitajske se trenutno na 120 do 140 dečkov rodi okoli 100 deklic. Običajno razmerje med spoloma je po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije 100 deklic na 102 do 106 dečkov. Sodeč po poročilu Sklada ZN za prebivalstvo (UNFPA) iz leta 2012 je zaradi »selektivnega opravljanja splavov na podlagi spola« v Aziji življenje izgubilo že 117 milijonov žensk.


Zgolj v Indiji in na Kitajskem je bilo splavljenih 85 milijonov deklic – kljub uspešnemu gospodarskemu razvoju.Vse bolj je zaradi tega pojava prizadeta tudi Evropa. Ocena popisa prebivalcev na pobudo britanskega časnika »The Independent« leta 2011 je pokazala strašljive rezultate: nezakonito opravljanje splavov zarodkov ženskega spola je očitno stalna praksa v nekaterih etničnih skupnostih v Veliki Britaniji in je v teh skupinah prebivalstva povzročilo že očitno neravnovesje med dečki in deklicami, kot so podatke iz poročila omenjenega britanskega časnika navedli pri Inštitutu za medicinsko antropologijo in bioetiko.

Analiza je pokazala, da priseljenke iz Afganistana, Pakistana in Bangladeša, ki živijo v Angliji in Walesu, rodijo nesorazmerno več dečkov, posebej pri drugorojenem otroku. Število potomcev moškega spola je v primerjavi z deklicami opazno višje. Statistika Inštituta za medicinsko antropologijo in bioetiko poroča o 1.400 do 4.700 deklicah, katerih »primankljaj« je jasen pokazatelj predporodne izbire spola. V ozadju tičijo strašljivi prizori duševnega in telesnega nasilja nad ženskami, kot je poročal »The Independent«.

Komisar za človekove pravice pri Svetu Evrope je vladam izrazil zahtevo, naj zberejo zanesljive podatke in uvedejo ukrepe v podporo deklicam in ženskam, obenem pa naj poudarjajo enakovrednost ženskih v primerjavi z moškimi potomci. Muižnieks spodbuja tudi kazensko-pravni pregon ciljnega pobijanja ženskih zarodkov v Evropi: »Ljudi je potrebno na vsak način odvrniti od tovrstne prakse«, je poudaril evropski komisar.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (A. Ž.)

Kupi v trgovini

Duhovnik tretjega tisočletja
Pričevanja
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh