Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ciper se bori s smrtonosnimi požari

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 07. 2021 / 07:05
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2021 / 07:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ciper se bori s smrtonosnimi požari
Na Cipru v teh dneh divjajo številni požari FOTO: Vatican Media

Ciper se bori s smrtonosnimi požari

Gasilci so že povsem izčrpani, ogenj je zahteval najmanj štiri življenja.

Ciprski gasilci so se minuli konec tedna borili z obširnimi smrtonosnimi požari na otoku, po navedbah spletnega portala Vatican News pa je ogenj zahteval najmanj štiri življenja. Kot je sporočila tamkajšnja policija, se je prvi požar minulo sobot začel v bližini mesta Arakapas, severovzhodno od Limassola, kjer so ognjeni zublji hitro zajeli številne nepremičnine, zaradi česar je bila potrebna takojšnja evakuacija in zaprtje območnih cest.

Zaradi močnih vetrov se je ogenj do večera že močno razširil in je divjal po bližnjih vaseh ob vznožju gorskega območja Troodos, kjer je zemlja zaradi visokih poletnih temperatur povsem izsušena. Otok je preplavil gost rjav dim, ki se je vil še sto kilometrov vzhodno prek Sredozemskega morja.

Tako obširnih in smrtonosnih požarov v zgodovini otoka doslej niso poznali

V nedeljo ob zori so se izčrpanim gasilcem pri gašenju obširnih požarov pridružili še prostovoljci, na pomoč pa so jim priskočila tudi gasilna letala iz Izraela, Grčije in Britanskih kraljevih zračnih sil. V nedeljo so odkrili tudi povsem ožgane posmrtne ostanke štirih egiptovskih delavcev, in sicer na gorskem območju zunaj vasi Odos v bližini kraja, kjer je izbruhnil prvi požar.

Ciprski minister za notranje zadeve, Nicos Nouris, je v pogovoru s časnikarji povedal, da se otok sooča »z najbolj uničujočimi požari od ustanovitve Ciprske republike, ki so povzročili tako gmotno škodo kot, žal, smrtne žrtve«. Čeprav požari na Cipru vsako leto požgejo veliko površin, po besedah Charalambosa Alexandrouja, direktorja Oddelka za gozdove, tako obširnih in smrtonosnih v zgodovini otoka doslej niso poznali.

Otok se sooča z najbolj uničujočimi požari od ustanovitve Ciprske republike.

Dnevne temperature na otoku dosegajo tudi 40 stopinj Celzija

Alexandrou je dodal, da je bil ogenj sicer kmalu pod nadzorom, še vedno pa si prizadevajo, da se ne bi razširil v borov gozd na višji nadmorski višini. Obstaja bojazen, da bodo močni vetrovi znova okrepili ognjene zublje.

Medtem ko preiskovalci še vedno poskušajo dognati, kaj je zanetilo prvi požar, je policija potrdila, da v zvezi z dogajanjem zaslišujejo starejšega moškega, ki ga sumijo, da je požigal suho grmičevje. Dežurne gasilske službe so se v zadnjih dneh spopadle s številnimi požari, medtem ko dnevne temperature na otoku dosegajo tudi 40 stopinj Celzija.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh