Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Ciril in Metod sta sodelovala pri gradnji evropskih temeljev’

Objava: 15. 02. 2010 / 08:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Ciril in Metod sta sodelovala pri gradnji evropskih temeljev’

Papež je pred molitvijo angelovega češčenja izpostavil aktualnost govora na gori

Papež Benedikt XVI. je pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja vernike pozval, naj v svojem življenju še naprej upoštevajo besede, ki jih je Jezus izrekel v svojem znamenitem govoru na gori, ter naj v Evropi goreče zagovarjajo krščanske vrednote. Mednje sodita tudi znamenje križa in svoboda za oznanjevanje in uresničevanje evangelija, je sveti oče pojasnil na včerajšnji praznik zavetnikov Evrope, sv. Cirila in Metoda.

Verski in etični temelji, ki sta jih v 9. stoletju postavila slovanska apostola, tudi danes ostajajo ‘trdna osnova duhovne moči ljudstev in evropske enotnosti’, je povedal papež pred molitvijo angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Vrednote, ki sta jih apostola vcepljala, so pomembne tudi v današnjem času, je poudaril sveti oče, ko je skupino romarjev pozdravil v poljskem jeziku.

V luči dopoldanskega obiska v rimskem zavetišču za brezdomce je Benedikt XVI. dejal, da pomoč revnim in trpečim sodi med osrednje naloge Cerkve in kristjanov. Govor na gori in Jezusovo zavzemanje za uboge in lačne, za pravičnost, mir in usmiljenje veljajo tudi današnji družbi. S tem govorom Jezus ni pozival k socialni ali pa politični revoluciji, temveč je na ta način predstavil ‘program’ krščanske ljubezni.

Govor na gori izhaja iz dejstva, da obstaja Božja pravičnost, ki nahrani lačne, ki potolaži ponižane in vse tiste, s katerimi so krivično ravnali, in ta Božja pravičnost se ne uresničuje šele v Božjem kraljestvu, ampak že v naši zgodovini. Za to se moramo po papeževih besedah danes zavzemati tudi vsi kristjani, še posebej v socialnih pogojih, kakršni vladajo v našem svetu.

Zavzemanje za pravičnost je tudi tema letošnjega posta, ki ga začenjamo na pepelnično sredo, je poudaril Benedikt XVI. Ob tem se je kritično izrazil do površne in zgolj v materialni svet usmerjene pravičnosti, ki vlada med ljudmi. Ta krepost, je pojasnil sveti oče, ni zgolj v tem, da vsakega človeka oskrbimo z življenjsko potrebnimi sredstvi in da upoštevamo zakonske predpise. Po krščanskem razumevanju pri tem ne gre le za ‘pravično porazdelitev’, pač pa za spremembo v mišljenju in notranjo spreobrnitev vsakega posameznika.

Sveti oče je vernikom priporočil, naj to sporočilo upoštevajo ob začetku postnega časa.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh