Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ciril-Metodovo slavje: Papeževa odposlanca kardinala Rode in Bozanić

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 13. 05. 2013 / 09:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ciril-Metodovo slavje: Papeževa odposlanca kardinala Rode in Bozanić

V letošnjem letu Ciril-Metodovo leto obhajata ne le katoliški Cerkvi na Češkem in Slovaškem, ampak tudi tamkajšnja pravoslavna Cerkev.

Papež Frančišek je imenoval dva kardinala, ki ga bosta zastopala na spominskih slovesnostih zavetnikov Evrope in slovanskih apostolov Cirila in Metoda na Češkem in Slovaškem. Slavja 5. julija v Velehradu, kjer naj bi po izročilu umrl in bil pokopan nadškof Metod (815-885) se bo v papeževem imenu udeležil zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić. Kot so minuli konec tedna sporočili iz Vatikana, pa se bo naš kardinal Franc Rode kot poseben papežev odposlanec istega dne udeležil slovesnosti ob 1150. obletnici prihoda Cirila in Metoda v slovaško Nitro.

Brata Ciril in Metod, po rodu Grka, sta v 9. stoletju med Slovane prinesla krščanstvo. Slovanska apostola je papež Janez Pavel II., ki jo je visoko cenil, razglasil za sozavetnika Evrope. Brata sta bila izjemno pomembna tudi na področju zapisovanja slovanskih jezikov.

Visoki jubilej pa bo obhajala ne le katoliška, ampak tudi češka pravoslavna Cerkev. Med 24. in 26. majem v Mikulčicah na Češkem prirejajo slovansko kulturno srečanje, pravoslavnega bogoslužja pa naj bi se po navedbah na spletni strani češkega pravoslavja udeležil tudi carigrajski patriarh Bartolomej. S carigrajskega patriarhata njegove udeležbe še niso potrdili.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh