Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Človek, ki je morda rešil svet

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 20. 09. 2023 / 08:05
Oznake: Družba, Slovenija, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2023 / 11:48
Človek, ki je morda rešil svet
Medcelinske balistične rakete lahko izstreljujejo tudi podmornice. FOTO: Wikipedia

Človek, ki je morda rešil svet

V gluhi noči, 26. septembra 1983, se je v tajnem podzemnem bunkerju sovjetske vojske kakšnih osemdeset kilometrov jugozahodno od Moskve nenadoma oglasil alarm. Računalniški sistem je sporočal, da leti iz ZDA proti Sovjetski zvezi medcelinska balistična raketa. Dežurni častnik Stanislav Jevgrafovič Petrov je otrpnil. Zavedal se je, da lahko njegova odločitev morda sproži celo tretjo svetovno vojno.

V četrtek, 1. septembra 1983, se je pri nas začelo novo šolsko leto. Ta dan je bil posebej vznemirljiv za približno 29.000 prvošolcev (za primerjavo: v lanskem šolskem letu je bilo v Sloveniji 20.847 prvošolcev), ki so prvič prestopili šolski prag. Medtem ko se je pri nas življenje po dvomesečnih počitnicah vračalo v ustaljene tirnice, pa se je na drugem koncu sveta odvijala drama.

Sestrelitev

Južnokorejsko potniško letalo boeing 747 z 269 potniki in člani posadke se je po dolgem letu iz New Yorka z vmesnim postankom v Anchorageu na Aljaski končno bližalo Seulu. Do tja je bilo sicer še dobrih 1.500 kilometrov, a potniki so imeli občutek, da so že skoraj doma, zato so bili dobro razpoloženi. Nihče ni vedel, da je letalo že pred časom zašlo v sovjetski zračni prostor. Najprej je preletelo polotok Kamčatka, nato otok Sahalin. Nekaj trenutkov pozneje je izginilo z radarjev.

»Kam je izginil jumbo-jet?« se je naslednji dan na prvi strani spraševal časnik

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh