Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Človekove pravice ne poznajo kulturnih meja

Objava: 09. 09. 2010 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Človekove pravice ne poznajo kulturnih meja

Sporazum o univerzalni veljavnosti, neodtujljivosti in nedeljivosti človekovih pravic je neizogibno potreben, je sveti oče povedal ob sprejemu članov parlamentarne skupščine Sveta Evrope.

Papež Benedikt XVI. je včeraj v Vatikanu sprejel v avdienco štirideset članov parlamentarne skupščine Sveta Evrope, poročajo pri vatikanskem radiu. V nagovoru je poudaril, da krščanska vera ne ovira splošnih človekovih vrednot, pravic in dolžnosti, ampak jih podpira, in je povabilo k iskanju nadnaravnih temeljev človekovega dostojanstva. Sveti oče je izpostavil, da je v današnji družbi, v kateri se srečujejo različni narodi in kulture, nujno potrebno razviti univerzalno veljavnost človekovih pravic in tudi njihovo neodtujljivost in nedeljivost.

Papež je ponovno spomnil na tveganje, ki ga predstavlja relativizem na področju vrednot, pravic in dolžnosti. Če bodo te ostale brez objektivnih racionalnih temeljev, ki so skupni vsem narodom, in bodo postavljene izključno na posamezno kulturo, zakonodajne odločitve ali pravne sodbe, se sprašuje sveti oče, kako lahko nudijo trdna in dolgotrajna tla za nadnacionalne ustanove kot je Svet Evrope in za njegovo delo, in kako lahko pride do plodnega dialoga med kulturami brez skupnih vrednot, pravic in trdnih, univerzalnih načel, ki jih vse države članice Sveta Evrope razumejo na enak način?

Po njegovih besedah so te vrednote, pravice in dolžnosti zakoreninjene v prirojenem dostojanstvu vsake osebe in so sprejemljive za vsako človeško mišljenje. Krščanska vera ne ovira, ampak podpira to raziskovanje, in je povabilo k iskanju nadnaravnih temeljev tega dostojanstva. Ta načela so po papeževem prepričanju nujni pogoji za ustrezen odgovor na odločilne in nujne izzive, ki jih zgodovina postavlja pred vsakega med nami, pri čemer je Benedikt XVI. izpostavil, da ta načela veljajo predvsem, kadar gre za človekovo življenje od spočetja do naravne smrti, zakonsko zvezo med enim moškim in eno žensko ter na področju verske svobode in svobode vzgoje in izobraževanja. Pri tem je spomnil še na podpis Evropske konvencije o človekovih pravicah 4. novembra 1950 v Rimu.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh