Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čokolada in cvetje za Valentinovo iz ‘pravične trgovine’

Objava: 10. 02. 2010 / 12:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Čokolada in cvetje za Valentinovo iz ‘pravične trgovine’

V Avstriji poteka kampanja ‘pravične trgovine’ za nakup Valentinovih daril

Večina čokoladnih srčkov in vrtnic, ki bodo podarjeni ob letošnjem prazniku zaljubljenih, je nastala v delovnih pogojih, ki so ‘vse prej kot rožnati’. Pravična trgovina ponuja alternativo za ‘umazane posle’ v obliki otroškega dela, sramotno nizkih plačil in pomankljivega zdravstvenega zavarovanja, menijo njeni predstavniki pri naših severnih sosedih. Na tiskovni konferenci, ki so jo pripravili v tednu pred Valentinovim, so želeli spodbuditi potrošnike, da bi letos svojim najdražjim podarili izdelke, ki nosijo žig pravične trgovine.

V avstrijskih trgovinah na kupce čaka več kot tri milijone vrtnic in štirideset ton čokolade ekološko in socialno preverljivega izvora, številke izdelkov iz pravične trgovine, ki so na voljo potrošnikom, pa naraščajo iz leta v leto.

Kot pravi eden izmed priznanih avstrijskh mojstrov čokoladne obrti, Josef Zotter, se čokolada v ustih sicer hitro stopi, vendar za seboj lahko pusti precej grenak priokus. Goreč zagovornik pravične trgovine surovine za svoje delo pridobiva neposredno od srednjeameriških pridelovalcev kakava, s svojimi sodelavci pa v Nikaragvi tudi razvija skupne zamisli za še boljšo kvaliteto izdelkov in za stabilnejšo prihodnost tamkajšnjih prebivalcev. Pravična trgovina namreč kmečkim družinam zagotavlja dolgoročen in zagotovljen prihodek.

Eko turisti pa imajo tudi možnost, da skupaj z mojstrom Zotterjem obiščejo nasade kakavovca v Nikaragvi. V sodelovanju s potovalno agencijo ‘Ruefa-Studienreisen’, ki se posveča predvsem raziskovalnim potovanjem po vsem svetu, čokoladni mojster organizira potovanja k svojim partnerjem iz pravične trgovine, med drugim tudi obisk rožnatih nasadov v Ekvadorju in nasade bananovcev. Preko neposrednega odnosa z ljudmi želijo pri omenjeni potovalni agenciji predvsem spodbujati izmenjavo kulturnih izkušenj.

Na fotografiji: ikonografska upodobitev svetega Valentina

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh