Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ComECE: v središču pakta o migracijah človeška oseba

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 12. 2020 / 09:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.12.2020 / 15:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
ComECE: v središču pakta o migracijah človeška oseba

ComECE: v središču pakta o migracijah človeška oseba

Smernice evropskih škofov na predlog novega pakta o migracijah in azilu.

FOTO: Reuters

Komisija škofovskih konferenc pri Evropski zvezi (ComECE) je države članice Evropske zveze pozvala, naj pri pogajanjih za novi pakt o migracijah in azilu v središče postavijo človekovo dostojanstvo, poroča avstrijski Kathpress. Škofje so v izjavi za javnost, ki so jo ta teden predstavili v Bruslju, izrazili svoje pomisleke, ali bo evropski migracijski paket, ki ga je v letošnjem septembru predlagala Evropska komisija v okviru splošnejše reforme pravil Evropske zveze o migracijah in azilu, resnično izboljšal položaj beguncev. Danes sicer obhajamo svetovni dan migrantov.

Solidarnost, mednarodno sodelovanje in celostna zaščita državnih meja

Po navedbah Radia Vatikan škofje v ospredje postavljajo tri pomembna področja: načelo solidarnosti, vprašanje mednarodnega sodelovanja, ki temelji na vzajemnosti, in celostno zaščito državnih meja. Izredno pomembno je določiti enakopraven in učinkovit mehanizem za solidarnost ter za porazdelitev odgovornosti med državami članicami Evropske zveze, pri tem pa morata biti v središču človekovo dostojanstvo in skupno dobro. Cilj dogovora naj bi bil zaščita v človekovem dostojanstvu zakoreninjenih pravic vsakega posameznika in družin, ki vsako leto prispejo v države Evropske zveze.

Posebej v kontekstu koronakrize, »ki je še okrepila revščino, družbeno izključenost in stigmatizacijo migrantov, prosilcev za azil in žrtev trgovine z ljudmi, naj bi evropski migracijski paket pripomogel k oblikovanju trajnostnega in človečnega sistema solidarnosti in skupne odgovornosti,« menijo škofje.

Glede okrepitve sodelovanja med državami Evropske zveze ComECE poudarja, da ga je treba vedno bolj pospeševati in udejanjati, kajti dialog z drugim pomeni priznati svojo lastno istovetnost in kulturo. Škofje predlagajo vzpostavitev legalnih poti vstopanja v države, zagotavljanje dogovorov o vnovičnem sprejemu in prostovoljni vrnitvi, zaščito družin in zaščito pred trgovino z ljudmi.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh