Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ComECE znova poziva k pravici nerojenih otrok do življenja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 06. 2022 / 18:54
Oznake: Cerkev, Družba, Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2022 / 19:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
ComECE znova poziva k pravici nerojenih otrok do življenja
Ženska, ki ima na voljo druge možnosti, bi manj verjetno razmišljala o splavu. FOTO: Vatican Media

ComECE znova poziva k pravici nerojenih otrok do življenja

Glavni tajnik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski uniji (ComECE) je znova izpostavil pomen zaščite pravice nerojenih otrok, saj je Evropski parlament sprejel resolucijo o ohranitvi pravice do splava v ustavi Združenih držav Amerike.

Škofje Evropske unije so včeraj izjavili, da nobena država Evropske unije ne bi smela biti dolžna uzakoniti, olajšati dostopa ali pomagati pri opravljanju splava, saj v evropskem ali mednarodnem pravu s pravnega vidika pravica do splava ne obstaja. Škofje vztrajajo pri svojih stališčih, potem ko je Evropski parlament razpravljal o vplivu razkritega osnutka mnenja vrhovnega sodišča ZDA o splavu, kar po mnenju ComECE pomeni »nesprejemljivo vmešavanje v demokratične jurisdikcijske odločitve suverene države«, ki ni članica Evropske unije.

Poskus uvedbe domnevne pravice do splava v Listino Evropske unije o temeljnih pravicah bi bil zakon »brez etične podlage in obsojen na to, da bo vzrok večnih sporov med državljani EU«.

Evropski škofje opozarjajo, da bo »sprejetje resolucije Evropskega parlamenta, ki podpira to vmešavanje, le diskreditiralo samo institucijo«, poskus uvedbe domnevne pravice do splava v Listino Evropske unije o temeljnih pravicah pa bi bil zakon »brez etične podlage in obsojen na to, da bo vzrok večnih sporov med državljani EU«.

Glavni tajnik ComECE Manuel Barrios Prieto je v izjavi znova pozval k spoštovanju zakonodajnih pristojnosti držav članic Evropske unije in k spoštovanju načela prenosa pristojnosti, po katerem unija deluje le v okviru pristojnosti, ki so ji jih podelile države članice.

ComECE zaskrbljen

Po razpravi na sredinem plenarnem zasedanju so poslanci Evropskega parlamenta danes sprejeli resolucijo, v kateri so znova potrdili ustavno zaščito pravice do splava v ZDA. Barrios Prieto je po dogodku v pogovoru za spletni portal Vatican News izrazil zaskrbljenost, da resolucija kaže na »določeno težnjo v Evropskem parlamentu in evropskih institucijah, ki ni naklonjena življenju«.

Ideja, da je treba za zaščito zdravja ženske zagotoviti pravico do splava, je zaskrbljujoča.

Čeprav ni zavezujoča, dodaja Barrios Prieto, je resolucija, ki se sklicuje na vrhovno sodišče ZDA in morebitno še ne objavljeno sodbo, zaskrbljujoča, saj predstavlja idejo, da je treba za zaščito zdravja ženske zagotoviti pravico do splava.

To je po besedah glavnega tajnika ComECE »v popolnem nasprotju s stališčem Cerkve«, pa tudi z vsemi, ki »v zarodku vidijo novo življenje, drugačno od življenja matere, ki ga je treba zaščititi«.

Zaščita pravice nerojenih otrok in njihovih mater

Barrios Prieto poudarja pomen razprave, ki se »izogiba stereotipom« in je odprta za obrambo življenja ter zdravja žensk in njihovih nerojenih otrok. V nadaljevanju poziva k zaščiti žensk pred družbenimi, družinskimi, poklicnimi in ekonomskimi krizami ter ugotavlja, da bi ženska, ki ima na voljo druge možnosti, manj verjetno razmišljala o splavu.

Ženske v stiski ne smejo biti prepuščene same sebi, prav tako pa se ne sme zanemariti pravica nerojenega otroka do življenja.

ComECE je v včerajšnji izjavi priznal »tragičnost in zapletenost razmer, v katerih se znajdejo matere, ki razmišljajo o splavu«, in opozoril, da je skrb za ženske, ki so zaradi nosečnosti v težkih ali spornih razmerah, »osrednji del diakonske službe Cerkve in mora biti tudi dolžnost, ki jo opravljajo naše družbe«.

»Ženske v stiski ne smejo biti prepuščene same sebi, prav tako se ne sme zanemariti pravica nerojenega otroka do življenja. Obe morata biti deležni vse potrebne pomoči in podpore,« so dejali evropski škofje. Obenem so z zaskrbljenostjo opozorili na »zanikanje temeljne pravice do ugovora vesti, ki je izraz svobode vesti«, saj je bila oslabljena ali celo zavrnjena pravica zdravstvenih ustanov, da zavrnejo opravljanje določenih storitev, vključno s splavom.

Kupi v trgovini

Razprodano
Novo upanje po splavu
Drugi priročniki
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh