Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Covidni bolniki v UKC Maribor zasedajo desetino postelj

Za vas piše:
M. M.
Objava: 04. 01. 2022 / 16:26
Oznake: Koronavirus, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2022 / 16:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Covidni bolniki v UKC Maribor zasedajo desetino postelj
Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin pred predstavniki sedme sile. FOTO: UKC Maribor

Covidni bolniki v UKC Maribor zasedajo desetino postelj

Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin je na današnji novinarski konferenci dejal, da se število bolnikov s covidom-19 bolnikov pri njih še naprej znižuje, a še vedno zasedajo deset odstotkov bolnišničnih zmogljivosti, zato ni možno povečevati obsega obravnav ostalih bolnikov. Ta čas imajo v UKC Maribor hospitaliziranih 87 bolnikov s covidom-19, od tega 29 v intenzivni terapiji.

Po besedah Vogrina v celotni Evropi vedno bolj prevladuje različica omikron novega koronavirusa, a se ne ve, v katero smer bo vse skupaj šlo. Danes so sicer v obravnavo sprejeli osebo, ki je bila okužena z omikronom. »Slučajno smo ob testiranju ugotovili, da gre za omikron. Gre za osebo, ki je že prebolela covid-19.«

V zadnjih dveh mesecih več kot 100 karantenskih odločb

V UKC Maribor jih skrbi predvsem morebitno večje število odsotnosti zaposlenih zaradi okužb ali odrejenih karanten, poroča STAVogrin je dejal: »V zadnjih dveh mesecih je bilo v naši ustanovi izdanih 106 karantenskih odločb zaradi okužb zaposlenih, približno do deset na teden. To ni velika številka, se pa bojimo, kaj se bo dogajalo v naslednjih tednih.«

Redno spremljanje in testiranje

Vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb Lea Knez je povedala, da zaposlene redno spremljajo, testirajo in informirajo. V ponedeljek so med testiranji odkrili devet okužb zaposlenih s koronavirusom, od tega tri osebe niso bile cepljenje proti covidu-19.

Skupno je sicer v UKC Maribor cepljenih proti covidu-19 več kot 70 odstotkov zaposlenih. Cepljenih je 96,9 odstotka zdravnikov, medicinske sestre so blizu 70 odstotkov. »Smo zadovoljni, se pa bojimo omikrona, ki bi lahko ogrozil delovanje ustanove tudi na način, da bi se povečalo število karantenskih odločb za zaposlene,« je dodal Vogrin.

Vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb Lea Knez. FOTO: UKC Maribor

Deset odstotkov manj obravnav

V UKC Maribor so lani izvedli približno deset odstotkov manj obravnav kot v običajnih letih. »V številkah to pomeni približno 45.000 do 50.000 zdravstvenih obravnav manj na ambulantnem nivoju in približno 4000 do 5000 manj operativnih posegov oziroma obravnav, ki se izvajajo v bolnišnici. To je enormna številka, temu pa je treba prišteti še leto 2020. Zaradi tega je pritisk na ustanovo izjemno velik,« je povedal strokovni direktor.

UKC Maribor je trenutno hospitaliziranih 87 bolnikov s covidom-19, od tega 29 v intenzivni terapiji.

Več kot 36.000 cepljenj

V UKC Maribor že več mesecev deluje tudi cepilni center. Doslej so opravili več kot 36.000 cepljenj proti covidu-19, je dejal Vogrin. »Največ smo cepili v času, ko so se pojavljale nove spremembe v odlokih,« je pojasnila Knezova in dodala, da bo cepilni center obratoval tudi v prihodnje.

Nalaganje
Nazaj na vrh