Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Črensovci: Odmevala je koroška in prekmurska pesem

Za vas piše:
B. Š.
Objava: 15. 09. 2023 / 11:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2023 / 13:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Črensovci: Odmevala je koroška in prekmurska pesem
Spominska fotografija udeležencev obiska v Parku spominov v Črensovcih ob spomenikih Jožefu Godini (levo) in dr. Francetu Ciganu; avtor obeh kipov je akademski kipar Viktor Gojkovič. FOTO: Mateja Rihter

Črensovci: Odmevala je koroška in prekmurska pesem

Ob 115. obletnici rojstva dr. Franceta Cigana in 125. obletnici rojstva Jožefa Godine – zahvala Koroški, ki je sprejela prekmurska duhovnika.

Le nekaj dni po letošnjem državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, 26. avgusta, sta msgr. Jože Kopeinig, rektor Doma katoliške prosvete Sodalitas v Tinjah na avstrijskem Koroškem, in glavna urednica katoliškega tednika Nedelja Mateja Rihter v Prekmurju obiskala Godinovo domačijo na Dolnji Bistrici (že deset let v lasti rodbine Čušin z Gorenjske) in grob Jožefa Godine, prvega osvajalca Prekmurja, Maistrovega borca, poznejšega katoliškega duhovnika, urednika in publicista. V spominski sobi v Godinovi hiši sta si ogledala stalno razstavo o njegovem življenju in delu.

Spomenik Jožefa Klekla st. pred Našim domom s sedežem občine Črensovci (kip je delo akademskega kiparja Viktorja Gojkoviča, 1994). FOTO: Štefan Gyrica

Pred Našim domom, sedežem Občine Črenšovci, sta se ob spomeniku Jožefa Klekla st. poklonila spominu na tega velikega prekmurskega narodnega buditelja, zaslužnega katoliškega duhovnika, urednika in publicista. Ustavila sta se še v župnijski cerkvi sv. Križa in v bližnjem Parku spominov, kjer stojijo veličastni spomenik 122 padlim fantom in možem iz šestih vasi črensovske župnije v prvi svetovni vojni ter spomeniki zaslužnih prekmurskih rojakov, katoliških duhovnikov, izhajajočih iz te prekmurske župnije: dr. Franceta Cigana, glasbenika, vzgojitelja, narodnega buditelja, dr. Ivana Zelka, prvega znanstvenega raziskovalca starejše cerkvene zgodovine Prekmurja, ter Jožefa Godine, prekmurskega »generala Maistra« ter urednika in publicista (manjka še spomenik dr. Francu Markoji, benediktincu, biblicistu in rektorju univerze v Budimpešti).

Prekmurščina je bila leta 2019 vpisana v register nesnovne kulturne dediščine.

Ljudske pevke upokojenke, članice Kulturno-turističnega društva Črensovci, so ganljivo zapele koroško »Rož, Podjuna, Zila« in prekmursko himno »Slovenska krajina« v pozdrav in zahvalo Koroški, ki je dr. Francetu Ciganu (letos se spominjamo 115. obletnice njegovega rojstva) in Jožefu Godini (letos se spominjamo 125. obletnice rojstva) v povojnem času nudila topel dom in možnost kulturnega ustvarjanja. Visoki cerkveni obisk Parka spominov v Črensovcih je zaključila prekmurska ljudska pesem »Marija, nebeška Kraljica«.

Spomenik 122 padlim vojakom iz šestih vasi črensovske župnije v prvi svetovni vojni (avtor je akademski kipar Tine Kos, 1939). FOTO: Štefan Gyrica

Koroška Slovenca je na obisku vodila zadnja iz rodu Godinovih na Godinovi domačiji na Dolnji Bistrici 89 mag. Karolina Godina, skrbnica spominske sobe in groba Jožefa Godine, upokojena celjska dermatovenerologinja. O svoji rojstni domačiji, ki je kulturna dediščina s področja arhitekture in je predlagana za kulturni spomenik širšega pomena, je govorila v prekmurščini, v jeziku, v katerem se je najprej sporazumevala s svojimi najbližjimi. Prekmurščina je bila leta 2019 vpisana v register nesnovne kulturne dediščine.

Nalaganje
Nazaj na vrh