Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Crngrobske orgle 1743 – 2020

Za vas piše:
Urška Florjančič
Objava: 29. 06. 2020 / 15:23
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2020 / 08:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Crngrobske orgle 1743 – 2020

Crngrobske orgle 1743 – 2020

Zore: Pomembno je, da znamo ceniti pridobitve preteklosti in na njihovi osnovi graditi prihodnost.

Foto: Aleš Jezeršek



V nedeljo, 28. junija 2020, je bil velik praznik za župnijo Stara Loka in prijatelje starodavnega Marijinega romarskega svetišča v Crngrobu. Nadškof Stanislav Zore je ob somaševanju domačega starološkega župnika Alojza Snoja med slovesno sveto mašo v cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu ob 11. uri blagoslovil obnovljene 277 let stare baročne orgle. Na začetku slovesnosti je zazvenela pesem, ki sta jo za to priložnost napisala in podarila skladatelj Andrej Misson na besedilo Antonije Habjan Križaj. Nadškof je v svojem nagovoru opozoril, kako je to prastaro romarsko svetišče skozi stoletja ohranjalo in utrjevalo vero in ljubezen do Marije. Pomembno je, da znamo ceniti pridobitve preteklosti in na njihovi osnovi graditi prihodnost.


Pevski zbor cerkve sv. Jurija v Stari Loki je v Crngrobu vodil Gregor Voje. Foto: Aleš Jezeršek


Orglarski mojster Tomaž Močnik, ki je poskrbel, da crngrobske orgle zopet pojejo tako, kot so daljnega leta 1743, ko jih je izdelal orglarski mojster Janez Frančišek Janeček, meni, da gre za edinstven glasbeni inštrument: »Velika dragocenost teh orgel je praktično nedotaknjena intonacija vse od nastanka orgel. Skoraj vse baročne orgle so bile v preteklosti večkrat preintonirane, pač po okusu ali modi časa. V crngrobskih orglah pa na piščalih praktično ni bilo najti sledov o kakšnih poznejših posegih.« Še pred tremi leti se je projekt obnove starodavnih orgel zdel skoraj utopičen, a starološki faran Gregor Voje je ob podpori domačega župnika in s pomočjo sodelavcev pokazal, da še kako velja rek: Kjer je volja, tam je pot. Obnova orgelske omare je bila zaupana restavratorskemu mojstru Mihi Leganu in njegovi ekipi. Projekt obnove orgel nas je spodbudil, da je bilo v cerkvi in okoli nje narejenega še marsikaj koristnega: na novo so bila zasteklena gotska okna, obnovljeno je bilo kamnito obzidje ob cerkvi, popravljen tlak iz »mačjih glav« in obnovljena železna vrata glavnega gotskega portala v novogotski lopi ob cerkvi, uredili smo nov galerijski prostor v zvoniku nad zakristijo, popisali bogastvo in obilje crngrobskih mašnih plaščev s pripadajočimi paramenti in votivnih podob v romarskem svetišču, v zaključni fazi pa je projekt osvetlitve cerkvene notranjosti.


Sveto mašo in blagoslov prenovljenih orgel in nove galerije Cngrobsk turn je ob asistenci domačega župnika dr. Alojza Snoja in upokojenega duhovnika domačina Janka Žagarja opravil metropolit in ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. Foto Aleš Jezeršek


Ob tej priložnosti je bila v novo urejenem galerijskem prostoru »Cngrobsk turn« pripravljena prva razstava mašnih plaščev in liturgičnih paramentov iz Crngroba. Iz bogate zbirke v obsegu 19 mašnih plaščev, 1 pluvial, 2 dalmatiki, 20 štol, 20 maniplov, 9 velumov, 19 burs, 10 pal in 3 oltarni jih kar nekaj sega v drugo polovico 18. stoletja. Avtorica razstave, dr. Tina Šuštaršič, je za razstavo izbrala 10 najbolj reprezentativnih oblačil, ki izstopajo zaradi starosti ali so značilen primer za določeno časovno obdobje. Obenem je bila javnosti predstavljena knjiga Crngrobske orgle 1743 – 2020, ki na več kot 100 straneh predstavi projekt obnove orgel s spremljajočimi vsebinami in so jo v sodelovanju izdali Župnijski zavod sv. Jurija Stara Loka, Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka in Odbor za obnovo orgel. Ob sklepu velikega projekta gre velika zahvala vsem donatorjem, med katerimi sta velik delež zagotovila Ministrstvo za kulturo RS ter Občina Škofja Loka, več kot polovico sredstev pa so prispevali ostali dobrotniki. Naj Božji in Marijin blagoslov objame ta svet kraj, da še bolj postane kraj molitve, prošenj, zahval in lepih dogodkov, ki nas bodo združevali.


Razstava mašnih plaščev in liturgičnih paramentov. Foto: Jure Ferlan

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh